2021. március 17., szerda

MÁR MOST A PÉNZÉHEZ JUTHAT, HA VAN VISSZAIGÉNYELHETŐ ADÓJA - ELKÉSZÍTETTE A NAV AZ SZJA-TERVEZETEKET, AMI ELEKTRONIKUSAN ELÉRHETŐ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: LOVAS JUDIT
2021.03.17.


Már elérhetőek elektronikusan a NAV által elkészített szja-bevallási tervezetek az adóhatóság honlapján. Akinek visszaigényelhető adója van, annak érdemes minél előbb jóváhagynia, hogy 30 nap múlva megkapja az összeget. A bevallási határidő változatlanul május 20. Akinek nincs ügyfélkapuja, még április 15-ig kérheti a tervezet postázását.


Idén több mint 5,4 millió adózónak készítette el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az szja-bevallás tervezetét, ami március 15-étől már elektronikusan elérhető. Az ügyfélkapuval (KAÜ-azonosító) rendelkezők számítógépen, de akár okostelefonon vagy tableten is megtekinthetik az eSZJA felületen, és ha szükséges, szerkeszthetik is a bevallás tervezetét. Aki egyetért a dokumentum adataival, annak nincs további teendője, május 20-án éjfélkor a tervezet az ajánlott adatokkal érvényes szja-bevallássá válik.

Akinek nincs ügyfélkapuja, április 15-éig kérheti a tervezet postázását. Senkinek nem kell személyesen megjelennie az ügyfélszolgálaton, hogy hozzájusson nyomtatott bevallási tervezetéhez.

Hogyan kérhető postán a tervezet?

- SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon (az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következők szerint: 

- SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn),

- a NAV honlapján elérhető webűrlapon,
levélben,

- a NAV honlapjáról letölthető formanyomtatványon (BEVTERVK),

- telefonon a 1819-es hívószámon.

Az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, illetve az adóhivatali nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük bevallási tervezetüket. Az ő esetükben továbbra is önállóan kell benyújtani a bevallást, hiszen a számukra készített tervezetek nem válnak automatikusan érvényessé, de segítségül szolgálnak a bevallás elkészítéséhez...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.