2021. május 7., péntek

MEGÁLLÍTHATATLANNAK TŰNIK A TŐZSDEI DRÁGULÁS

TELEX
Szerző. BRÜCKNER GERGELY
2021.05.07.


Ritkán látni olyan pozitív tőkepiaci összképet, mint május elején. A nagy nemzetközi tőzsdék 15–25 százalékos pluszban zárták az elmúlt hat hónapot, a Covid kirobbanása utáni völgyhöz képest pedig már 40-50 százalékos a plusz. Mégis, részben „technikai”, részben fundamentális fellendülési okok miatt továbbra is nagy bővülést vár még az elemzők csapata.


Ekkora és ilyen egységes tőzsdei derűlátást ritkán látni: Az elmúlt hat hónapot nézve Oroszország, Dél-Korea, Franciaország börzéi kerek 30 százalékos, India, Németország, az Egyesült Királyság és az USA hagyományos tőzsdéi kerek 20 százalékos pluszban vannak, miközben (ilyen is ritkán van) még a leglanyhább éppen az amerikai növekedési, technológiai tőzsde (a Nasdaq) 12 százalékos drágulása.

Ha pedig egy egész évet nézünk, vagyis a tavaly május eleji depresszió a bázis, akkor az áremelkedés már egyenesen 40-50 százalékos, ebben pedig már a Nasdaq a legerősebb.

Klasszikus bikapiac tombol, amit mi sem mutat jobban, mint az, hogy az árupiaci termékek közül is az olaj drágult ebben a periódusban a legjobban (ez az üzleti aktivitás szimbóluma), és az arany ára esett vissza a leginkább (amely az óvatosság, a menekülés jelképe). A Teletrader oldalon láthatók az indexváltozások, a fenti számok a május 5-i állapotot tükrözték...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.