2021. május 7., péntek

KIDERÜLT, PONTOSAN MI TÖRTÉNT AZ INGATLANPIACON - A JÁRVÁNY MÁR TAVALY MEGTETTE HATÁSÁT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző. Azénpénzem
2021.05.07.


Megszenvedte tavaly a koronavírus-járványt az ingatlanpiac, még ha alapjaiban nem is rengette meg. A lakáspiac forgalma az előzetes adatok alapján a 2015-ös szintre esett vissza, az árak emelkedése pedig erőteljesen lassult – derül ki a KSH előzetes adataiból. Az idén a kormány beavatkozása mentheti meg a piacot az áreséstől.


A járvány első két hulláma elsősorban a használtlakás-piacon éreztette hatását. A 2014 óta egyre élénkülő lakáspiaci forgalom visszaesése már 2019-ben megkezdődött, 2020-ban pedig folytatódott: a hasonló feldolgozottság mellett mért adatok alapján az éves forgalom 13 százalékkal maradt el az előző évitől – írja a KSH az előzetes adatok alapján. Ez azt jelenti, hogy a 2019-es 157 ezer tranzakció után tavaly mintegy 136 ezer lakás cserélhetett gazdát, ami nagyjából a 2015-ös szintnek (134 ezer) felel meg.

A koronavírus- járvány – 2020 II. negyedévére eső – tavaszi időszakában főként a városokban esett vissza az eladott lakások száma: Budapesten 44 százalékkal, a megyeszékhelyeken 32 százalékkal, a kisebb városokban 30 százalékkal, míg a községekben 16 százalékkal mérséklődött a megelőző negyedévhez képest. A fővárosban és a megyeszékhelyeken az első hullámot követően a III. negyedévben némiképp élénkült a piac (az előző negyedévhez viszonyítva 19 százalékkal, illetve 6 százalékkal), ennek alapján feltehető, hogy a járvány idején elhalasztott adásvételek egy része később létrejött. A kisebb városokban és a községekben azonban az év hátralévő részében is kevesebb adásvétel jött létre.

A falusi csok bevezetése csak arra volt elég, hogy fékezze a forgalom visszaesését a támogatott településeken, ahol a II. negyedévben 12 százalékkal, éves szinten 5 százalékkal csökkent a lakásértékesítés 2020-ban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.