2019. március 31., vasárnap

MINDEN NEMZEDÉK ÉLETÉBEN EGYSZER KITÖR A HISZTÉRIA A BARBÁROK MIATT

444.HU
Szerző: plankog
2019.03.30.


John Maxwell Coetzee Nobel-díjas dél-afrikai író könyve, A barbárokra várva elvileg nem újdonság a magyar olvasóknak. Az 1980-as regény háromszor is megjelent magyarul, először 1987-ben, de nem mondhatni, hogy letarolta volna a könyvpiacot, egymás kezéből kapkodták volna ki az olvasók, és rendszeres hivatkozási alappá vált volna. Egy nehezen kiejthető nevű, ráadásul nem is a nyugati világból való író kicsit egzotikus, de mégsem igazán egzotikus története - nem könnyű alaphelyzet, és sokáig hiányzott valami ahhoz, hogy tényleg megragadja az olvasók figyelmét. 

„Eddig háromszor jelent meg magyarul, és háromszor nem vette észre a magyar közönség, pedig mintha neki írták volna”, írta az új magyar kiadás szerkesztője, Filippov Gábor.
Egy sötét, barbár kéz kinyúl

Aztán úgy alakult, hogy 2019-re egészen más élmény elolvasni mondjuk ezt a fejtegetést a regény főhősétől:

Véleményem szerint minden nemzedék életében egyszer elkerülhetetlen, hogy hisztéria támadjon a barbárok körül. Nincs a határvidéken olyan nő, aki nem álmodott volna arról, hogy egy sötét barbár kéz nyúl ki az ágya alól, és megragadja a bokáját, nincs olyan férfi, akit ne gyötört volna látomás, amelyben barbárok dorbézolnak a házában, tányérokat törnek, fölgyújtják a függönyeiket, megerőszakolják a lányait. Ezek az álmok a túlzott kényelem következményei.”

A történet röviden: a meg nem nevezett birodalom nyugodt határvidékén élő bíró azzal szembesül, hogy a hatalom hivatalnokai megérkeznek rendet rakni a „barbárok” jelentette veszélyre hivatkozva. A bíró barbárok helyett leginkább csak nomádokat ismer, akik nem jelentettek veszélyt rájuk. A birodalomnak viszont szüksége van az ellenségre, így brutális zsarnokság épül ki a „civilizáció” védelmében. A félelem gerjesztésével sikerül elérni, hogy a helyiek a nomádok ellen forduljanak, közben a főszereplő sorsa is megfordul...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.