2019. március 31., vasárnap

A CSENGERI ASSZONY MEGMENTI KÓSÁT?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.03.31.


...Csak emlékeztetőül: Szabóné, saját állítása szerint mesés összeget örökölt, amely pénz felhasználására Kósa Lajost, akkori debreceni polgármestert, országgyűlési képviselőt hívta segítségül. Ezt a szándékot közokiratban is rögzítettek, közjegyző előtt hitelesítették, az okiratot ráadásul a Közjegyzői Kamara elnöke készítette. Az irat hitelességét maga a politikus is elismerte elsőre, bár a későbbiekben mindent hamisítványnak titulált, a csengeri nőt, akivel bizonyíthatóan jó kapcsolatokat ápolt, csalónak minősített. Kósa – az eddig látható papírok alapján – különböző előnyöket is élvezett volna a sok-sok pénz hasznos befektetésért cserében, legalább is az ügyvéd nyilatkozatai és a nyilvánosságra került megállapodások alapján. Szabóné, ugyancsak közjegyzői okiratban jutalmazta volna először Kósa Lajos feleségét – 800 millió forinttal -, majd meg nem nevezett ok miatt ezt az összeget Kósa édesanyja kapta volna meg.

Hogy pontosan mi igazolható Szabóné és Kósa közös akcióiból, svájci utazásaiból, egyelőre nem tudni, a nyomozók hallgatnak; semmilyen részlet nem szivárgott ki, noha eddig tapasztalhattuk, hogy a politikailag érzékeny, és az ellenzék valamely tagjára kellemetlen ügyekből rendre ki-ki csúszik a kormánypárti sajtónak egy-egy hír-morzsa.

Most azonban csend van, a lassan egy éve előzetesben ülő nőről nincsenek új információk, legfeljebb azok, amelyeket Helmeczy László osztott meg. Például az is, hogy a nyomozók egyelőre semmi jelét nem adják annak, hogy Kósa Lajost szeretnék tanúként meghallgatni, noha ezt a követelményt Helmeczy többször is előadta. Válasz, vagy magyarázat eddig nem született arra, hogy a hatóság miért nem hajlandó, vagy eddig miért nem volt hajlandó meghallgatni a politikust. Helmeczy szerint az is indok lehet, hogy tanúként igazmondásra kényszerített, márpedig, ha történetesen nem a valót mondaná áll a kihallgatásán (meghallgatásán?), akkor maga is büntethetővé válna.

Nos, az ügyvédcsere magyarázatát valahol itt kell keresni. A hírklikk.hu ugyanis úgy tudja, hogy végül Szabó Gáborné döntött Helmeczy lecserélése mellett, ami persze előfordulhat; megeshet, ha a gyanúsított nem tartja elég hatékonynak az őt képviselő szakembert. Az azonban meglepő, hogy az eddig nem fizető asszony mellé nem kirendelt ügyvéd került, hanem Hajzer László, egykori rendőrkapitány, a Fidesz korábbi nyíregyházi frakcióvezető helyettese.

Az a tény ugyanis, hogy egy deklaráltan volt fideszes – nem tudhatjuk a jelenlegi pártállását, de nincs okunk feltételezni, hogy Hajzer hátat fordított volna Fidesznek – jogi képviselőt kért fel a gyanúsított, arra enged következtetni, hogy Kósa Lajos meghallgatását a jövőben már nem fogják kezdeményezni. Más kérdés, hogy a nyomozók részéről egyáltalán megkerülhető lenne-e egy ilyen fontos lépés, de hogy az új ügyvéd ezt fogja szorgalmazni, vagy nem úgy fogja sürgetni, ahogy ezt Helmeczy tette, abban eléggé bizonyosak lehetünk. Vannak olyan – börtönfolyosói – hírek is, hogy Szabóné úgy értesült: jobban jár, ha erről a vonalról leszáll, nagyobb esélye nyílik a gyors szabadulásra.

Mindenesetre, akárhonnan vizsgáljuk az ügyet, túl sok volt már benne eddig is a furcsaság, elsőként az, hogy vajon tényleg magányos csalóként követte el a cselekményeket az amúgy elég egyszerűnek tartott csengeri nő, aztán a Kósa Lajoshoz fűződő baráti kapcsolata, a fényképekkel bizonyított közös programok, furcsa a nagyon elhúzódó előzetes letartóztatás is, az meg végképp meglepő, hogy egy olyan ügyben, ahol egy jelentős kormánypárti politikus szerepet játszik, vajon miért éppen egy korábbi fideszes ügyvédet kér fel a gyanúsított, a közismerten ellenzékiként számon tartott Helmeczy László helyett.

Hacsak nem így jár jól mindenki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.