2019. március 31., vasárnap

NO COLLUSION – A KÉT ÉVE VÁRT MUELLER-JELENTÉS ÉS A SZOMORÚ REALITÁSOK

VILÁGTÉRKÉP / VAGESZBLOG
Szerző: ÁTLÁTSZÓ / VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
2019.03.30.


Miután 2017 májusában James Comey-t, az FBI igazgatóját lemondatta Trump, majd rögtön erre jött a hír a különleges ügyész kinevezéséről – Robert Mueller volt FBI igazgató személyében – azóta várja a bulvárhír-éhes nyilvánosság, mi történt a leendő elnök és az oroszok között. A magyar online médiában is jelent meg erről mostanában átfogó összefoglaló, ezért nem az eseménytörténetre, hanem a várható eseményekre fókuszálunk.

Sokan elkámpicsorodtak Robert Mueller jelentésének zanzájától, amit William Barr, az új, Jeff Sessionst követő igazságügy-miniszter foglalt össze. No collusion, nincs összejátszás, ez a lényege a Trump által jó okkal kinevezett igazságügy-miniszter összefoglalójának. A következmény: mostani tudásunk szerint 2021 január végéig már szinte bizonyosan Donald Trump marad az Egyesült Államok elnöke, és aki ismeri valamennyire is a volt ingatlanfejlesztőt és valóságshow-szereplőt, az tudja, magától nem tesz majd olyat, mint amit Richard Milhous Nixon tett 1974 augusztus 9-én, amikor a sajtóvádak és az impeachment-veszély miatt államférfiúi tartással önként lemondott hivataláról.

Lássunk tisztán: egy több, mint háromszáz oldalas jelentésből mazsolázott ki négy oldalt az elnök embere (melyből csak kettő foglalkozik magával a témával), és maga Mueller, igen szűkszavúan, annyit mondott, hogy az oroszok beavatkoztak ugyan a 2016-os amerikai elnökválasztásba, de nem volt szándékos összejátszás (collusion) Trump és az oroszok között. Ugyanakkor, és ezt hangsúlyozta, felmentés (exoneration) sincs.

Trump kampánycsapatából többek ellen várható vagy már meg is történt a vádemelés (George Papadopoulos, Carter Page, Michael Flynn, Paul Manafort, Roger Stone ellenében), most az igazi kérdés az, hogy részesül-e valamelyikük elnöki kegyelemben. A kampánycsapatnak nem volt tagja Trump személyi fixere és ügyvédje, Michael Cohen, aki korábban azt vallotta eskü alatt a képviselőházi bizottság előtt, hogy „[Trump] rasszista, egy bűnöző, és csaló”.

Cohen volt az, aki hallgatási pénzeket fizetett az elnökjelölt korábbi házasságon kívüli szexpartnereinek (egy pornószinésznőnek és egy Plaboy-modellnek), és eljárt a moszkvai Trump Tower építésének ügyében.

Amit a jelentés maradék 300+ oldaláról megtudunk, az korábban már számtalanszor körbejárta az amerikai sajtót, ennél több nem jött ki az elnök embere által engedélyezett ismertetőben. A teljes szöveg továbbra is lázban tartja az amerikai sajtót, és Max Frankel, a The New York Times volt főszerkesztője nyugdíjas véleményformálóként mondta ki a lényeget: az oroszok Trumpot azért segítették – sok millió hamis Twiter és Facebook profillal, a DNC meghackelésével, a WikiLeaks útján szivárogtatott e-mailekkel –, mert nagyon el akarták kerülni, hogy az országukkal kritikus Hillary Clinton elnök legyen és jobban a körmére nézzen az oroszok világszinten űzött ügyes-bajos dolgainak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.