2019. március 31., vasárnap

ÉS AKKOR HIÁBA VETTÜK ELŐ A SZÁMOLÓGÉPET A A PAKS II SZERZŐDÉSHEZ

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.03.31.


A kilépés eredeti határnapján sem lehetett még tudni, mi lesz a Brexittel; kiderült, hogy a Roszatom három év garanciát vállalt a paksi bővítésre; szigorítani kezdett az MNB. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Harmadszor is leszavazta a brit parlament a Brexit-megállapodást, épp azon a napon, pénteken, amikor az eredeti tervek szerint megszűnt volna a brit EU-tagság. Mivel két nappal korábban azt megszavazták, hogy halasszák el a Brexitet, jelen állás szerint a brit kormánynak április 11-ig kell jeleznie, hogy hosszabb halasztást kér, ha pedig ez nem történik meg, akkor április 12-én kizuhan az ország az EU-ból. Donald Tusk gyorsan össze is hívta április 10-re a rendkívüli EU-csúcsot.

Az EU addig is elfogadta az összes olyan intézkedést, amellyel egy megállapodás nélküli Brexit hátrányos következményeit igyekszik elhárítani. Így például egy éves átmeneti időszakra biztosították a légi közlekedés jelenlegi rendszerének fenntartását, a pénzpiacok működhetnek tovább. A szárazföldi és a tengeri közlekedés szabályai szintén egy évig, a vasúti szabályok három hónapig maradnak változatlanok. A franciák már meg is erősítették a Párizsból Londonba tartó vonatok utasaira váró határellenőrzést a Gare du Nord-on, emiatt a Eurostar naponta több vonat indulását törölte és arra kérte az utasait, inkább ne velük utazzanak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.