2019. március 31., vasárnap

ČAPUTOVÁ NAGYOT NYERT, Ő SZLOVÁKIA ELSŐ NŐI ÁLLAMFŐJE

INDEX
Szerző: IVAND
2019.03.30.



A korrupcióellenes üzenetekkel kampányoló környezetvédelmi aktivista és jogásznő Zuzana Čaputová nagy különbséggel győzte le a Robert Fico pártja által támogatott Maroš Šefčovič EU-biztost a szlovák elnökválasztás második fordulójában. Čaputová az ország első női, és a legfiatalabb államfője is. A köztársasági elnök jogkörei korlátozottak, mégis fontos szimbolikus és aktuálpolitikai jelentősége is van Čaputová győzelmének.

Zuzana Čaputová polgárjogi aktivista nagy fölénnyel nyerte a szlovák elnökválasztás második fordulóját. A szinte végleges, 99,5 százalékos feldolgozottságnál 58,4 százalékkal nyert, míg a Robert Fico Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) kormánypártja által támogatott Maroš Šefčovič EU-biztos 41,6 százalékon végzett.

ČAPUTOVÁ A GYŐZELMÉVEL TÖRTÉNELMET ÍRT: Ő SZLOVÁKIA ELSŐ NŐI, ÉS 45 ÉVESEN A LEGFIATALABB KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKE IS.

A győzelme nem meglepetés, az ellenzéki jelölt ugyanis nagy fölénnyel, 40,5 százalékkal nyerte meg március 16-án az első fordulót is, több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint a második helyen 18,7 százalékkal továbbjutó Šefčovič. A magyarok többsége is Čaputovára szavazott az első fordulóban...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.