2020. október 16., péntek

AZ EGÉSZSÉGÜGYI KORMÁNYZAT JÁRVÁNYKEZELÉSI KONCEPCIÓJA ÖSSZEOMLOTT, KI KÉNE TALÁLNI VALAMIT, MIELŐTT NAGY BAJ LESZ

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2020.10.14.


Volt rá néhány hónapunk, hogy kitaláljuk, hogyan fogunk együttélni a járvánnyal, hogyan rendezzük be az életünket, hogy drasztikus korlátozásokra már ne legyen szükség. Mostmár kimondhatjuk: nem sikerült.


Maga a kormány sem tudta eldönteni, hogyan kellene nekiállni a védekezésnek, a tavaszi tapasztalatok alapján talán azt gondolta, megint szerencsénk lesz. A propagandára és kampányokra százmiliárdokat költő, ezen a téren igazán világklasszis kommunikációs gépezet semmit sem tett azért például, hogy a maszkhasználatot népszerűsítse, sőt, a miniszterelnök és a miniszterek még akkor is maszk nélkül macsóskodtak, amikor már egy környékbeli ország valamire való politikusa sem mutatkozott maszk nélkül. Az egészségügy szűrési kapacitását sem sikerült eléggé megerősíteni, a felderítés hatékonysága botrányosan gyenge.

Az egészségügyi kormányzat járványkezelési koncepciója látványosan összeomlott, és ha nem változtatnak, rövidesen földbe állhatunk mindenestül. Hogy ezt elkerüljük, alapkoncepciótól kell megszabadulnunk, attól, amely felborította az egyébként sem bivalyerős kórházi struktúrát, és amely néhány kijelölt kórházakban képzeli el a covidbetegek ellátását.

A kásleri, leginkább a XIX. századi járványkezelési módszerek nyomát magán viselő stratégia szerint a terjedés megfékezésére egyedül az elkülönítés alkalmas. Ezért épültek a XIX. században pavilon rendszerű kórházak, amelyek több épületből állnak, és amelyekkel szerte az országban még ma is találkozhatunk. Azokban az időkben nem ismerték a járványok kórokozóit, így kimutatni sem tudták azokat, nem tudták, hogyan lehet védekezni ellenük, milyen védőfelszerelésre lenne szüksége az orvosoknak, ápolóknak. (Semmelweis Ignác szomorú példájából tudjuk, hogy még a legalapvetőbb higiénia fontosságát sem ismerte el a szakma. Semmelweist annak idején gyűlölte az egész orvostársadalom, mivel nem voltak hajlandók elismerni, hogy sok esetben ők maguk okozták betegeik halálát. Vannak, akik szerint Semmelweis rejtélyes halála is összefüggésben lehetett a kollégák ellenszenvével. Nem tudni pontosan, miért került elmegyógyintézetbe, de az szinte biztos, hogy ápolói agyonverték.)

A kórokozók terjedését akkoriban tényleg csak egyetlen módon tudták valamenynire akadályozni: elkülönítéssel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.