2020. október 16., péntek

NÁCI ÜZEMMÓDBA KAPCSOLT AZ EZREDES

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.10.16.


Hezitáltunk, hogy használjuk-e ezt a kétségkívül erős és nem mindenki számára hízelgő jelzőt a színművészeti egyetem kancellárjának módszereire, mert az ilyen minősítést ki kell érdemelni, magától nem adják. Végül úgy döntöttünk, nem tehetünk másként: ha egy állat úgy totyog, mint egy kacsa, és a hangja is hasonlít a hápogó szárnyasra, akkor nem mondhatnánk rá mást, mint azt, hogy az illető állat kacsa. Szarka Gábor, a színművészeti egyetem kancellárja csütörtökön este még arról szónokolt az Egyenes beszédben, hogy ő megérti a lázadó fiatalokat, csak épp a lázadás módjával nem ért egyet. Ma, pénteken, pedig ultimátumot intézett az egyetem polgáraihoz: este hat óráig hagyják el az épületet, vigyék el a személyes tárgyaikat, ürítsék ki a hűtőszekrényeiket, különben kilakoltatják őket.


Részleteket nem árult el az Ezredes a kilakoltatásról, ám, mint tudjuk, ez a tevékenység az esetek döntő többségében nem szokott békésen zajlani. Karhatalom kell hozzá, egyenruhás emberek, röviden szólva: erőszak. A tegnap esti műsorban az Ezredes többször is mondta, hogy ők tárgyalni szeretnének, de nincs kivel, és az amúgy kiváló műsorvezető hiába próbálta őt emlékeztetni: az egész konfliktus azzal kezdődött, hogy ők nem akartak tárgyalni senkivel. Létrehoztak, és az egyetem nyakára ültettek egy kuratóriumot, amelybe az intézmény egyetlen oktatója és hallgatója sem kapott meghívást.

Ezt nevezte az Ezredes tárgyalásnak, vagy, ahogyan időnként fogalmazott: párbeszédnek. Az Ezredes mai ultimátumában a tanrendet megváltoztatva, hittelen elrendelte az őszi szünetet, s levelének végén minden egyetemi polgárnak jó pihenést kívánt, hogy majd a szünet végeztével párbeszéden alapuló közös munka kezdődhessen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.