2020. október 16., péntek

ERŐSÖDHET AZ ELVÁNDORLÁS – A TÖRVÉNY VESZÉLYEZTETHETI AZ ELLÁTÁST

168 ÓRA
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2020.10.15.


Az orvosok szinte hinni sem akarták, hogy a miniszterelnök csont nélkül elfogadta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) bértáblajavaslatát. Eszerint az orvosok fizetése már jövő januártól 613 ezer és 1,7 millió forint között lesz, két éven belül pedig 875 ezer és 2,4 millió közé emelkedik. A feltűnő gyorsasággal elfogadott új törvényszöveg azonban felülírta az örömüket. Az ugyanis megváltoztatja a jogállásukat, így a jelenlegi formájában – a béremelés ígérete ellenére is – elutasítják. Különösen az évekig tartó átvezénylés ellen tiltakoznak. A kamara nyilatkozata leszögezi: „nem vagyunk katonák”. A szakmai szervezet álláspontjáról Svéd Tamást, a MOK elnökségének titkárát, a Péterfy kórház aneszteziológus-intenzív főorvosát kérdeztük.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget irányító miniszter úgy nyilatkozott, hogy a törvény szakmai és politikai konszenzust tükröz. Tényleg konszenzus van?

Sajnos egyelőre nem teljes az egyetértés. A Magyar Orvosi Kamarával előzetesen csak a bér és a hálapénz ügyében egyeztettek. A többi fontos részletet viszont nem ismertük, mielőtt a tervezet a parlament elé került. Igaz, átabotában hallottunk arról, hogy készülőben van egy olyan jogszabály, amely újraszabályozza az orvosok jogállását, de számunkra is meglepetés volt a megjelent törvénynek több olyan előírása, amely nem a bérre és nem a hálapénzre vonatkozik...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.