2020. október 16., péntek

„EGY VILÁGJÁRVÁNYT HASZNÁLNAK ÜRÜGYKÉNT ARRA, HOGY A TILTAKOZÓ HALLGATÓKAT AZ EGYETEMFOGLALÁS FELADÁSÁRA KÉNYSZERÍTSÉK”

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2020.10.16.


Felbecsülhetetlen és pótolhatatlan kár éri a hallgatókat az oktatás beszüntetésével – közölte az SZFE Oktatói Közössége.


Mint korábban lapunk is megírta, a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) újonnan kinevezett, gépesített lövész végzettségű kancellára arra utasított mindenkit, hogy pénteken 18 óráig hagyják el az épületeket. Ez vonatkozott a kollégistákra is. Szarka Gábor később az állami médiának nyilatkozva azt mondta, előrébb hozták az őszi szünetet, mert így a „pszichotikus állapot”-ban lévő hallgatók hazamehetnek, ahol beszélgethetnek kicsit a szüleikkel. Közben megkísérelték kirakni a kollégista diákokat, akik birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek a józsefvárosi jegyzőnél. 

 A Színházi- és Filmművészeti Egyetem Oktatói Közössége eközben nyílt levélben válaszolt a színművészeti új vezetésének. Mint írják, „Önök átlátszó módon egy világjárványt használnak ürügyként arra, hogy a tiltakozó hallgatókat az egyetemfoglalás feladására kényszerítsék.” Felidézik az új vezetésnek azt a korábbi közleményét, amelyben az egyetemfoglalókat vádolták meg az oktatás ellehetetlenítésével.

„Majd ezek után önök minden lehetséges eszközt bevetettek az oktatás ellehetetlenítésére. Az oktatókat és hallgatókat megfosztották az infrastruktúrától! A szükséges oktatási terektől! Végezetül pedig, egy mondvacsinált indokkal előre ráncigálva és kiterjesztve az őszi szünetet, példátlan módon, teljes egészében betiltották az oktatást.”

Értékelésük szerint ezzel az oktatói és alkotói folyamatok félbeszakadtak, amivel felbecsülhetetlen pótolhatatlan kár éri a hallgatókat. A kollégium kiürítésével kapcsolatban az a véleményük, hogy a hátrányos helyzetű, illetve határon túl lakó hallgatóink esetében ez a lakhatás megvonását jelenti...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.