2020. október 16., péntek

MEGSZŰNT A VÉDEKEZÉS, MINDENKIRŐL LEMONDTAK, CSAK MAGUKAT VÉDIK, AZ EMBEREKET NEM - AZ ORSZÁG MŰKÖDŐKÉPESSÉGE NEM AZONOS AZZAL, HOGY NEM CSINÁLNAK SEMMIT, ÉS MINDENKIT MAGÁRA HAGYNAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.10.16.


A világjárvány első szakaszát kemény intézkedésekkel tudták megfékezni, amivel nagyon sok ember életét mentették meg. Az állami intézkedésekkel egyenes arányos az állampolgári fegyelem: ha látják az emberek, hogy komolyan veszi az állam a fertőzést, akkor ők is fegyelmezettebben tartják be az óvintézkedéseket. Ahogy ugyanez fordítva is igaz: ha látják az emberek, hogy a kormányzat semmit nem tesz a járvány megfékezésére, a lakosság is fegyelmezetlenebb lesz és nem tart be semmiféle szabályt. Magyarországon ez a két tényező egymást erősítve hoz létre katasztrofális helyzetet, miután kormányzati szinten gyakorlatilag mindenféle védekezés megszűnt, az emberek életéről lemondtak.

Az első hullám megfékezésekor látható volt, hogy a legszigorúbb korlátozó intézkedéseket nem lehet folyamatosan fenntartani, mert megáll az élet. Nemcsak a gazdasági eredmények, a cégek bevételei kerülnek veszélybe, hanem a lakosság ellátása és az emberek megélhetése is. Amerikában már nem lehetett alapvető cikkekhez hozzájutni, nem volt WC-papír, kézfertőtlenítő, csirkehúst vadászni kellett jól ellátott területeken is, az emberek pedig kifogytak az alapvető tartalékaikból: tíz kilométeres sorokban álltak az autók egy zacskó élelmiszerért, ami egy kevés tésztát és néhány konzervet tartalmazott.

Ezért világos volt, hogy a lezárást és a kinyitást periodikusan kell változtatni, amíg nincs vakcina.

Ez azt jelentette volna, hogy amikor sikerült a járványt megfékezni, akkor a legszigorúbb intézkedéseket feloldják, hogy ne veszítse el mindenki a munkahelyét, az élelmét és az emberek hozzájussanak az alapvető élelmiszerekhez és az élethez szükséges árukhoz. Ez sem jelentette volna a teljes feloldást, és olyan tömegrendezvények megtartását, amelyekre nincs feltétlenül szükség, mint például egy nézőkkel rendezett futballmeccs. De miután a megnyitás helyreálltja az ellátást és életben tartja a gazdaságot, s újra elindul a fertőzés, fokozatosan és tervszerűen újra be kellett volna vezetni a korlátozásokat ciklikusan, s újra megkövetelni az állampolgári fegyelmet, a kézmosást, a maszkviselést, a távolság betartását.

Ezzel párhuzamosan az egészségügyi óvintézkedéseket is megtenni, megfelelő számú tesztelést kellene elvégezni, a fertőzések feltárása után pedig ellenőrizni kellene a kontaktokat, elrendelni a karantént. Magyarországon a védekezés megszűnt, a tesztelések számát szándékosan tartják alacsony szinten, ezért fogalma sincs az egészségügyi kormányzatnak (ja, ilyen nincs is), hogy mekkora a fertőzöttség és hol terjed a vírus. Kontaktokat nem vizsgálnak, az iskolákat nem zárták be, a fertőzött tanárokkal érintkezett személyeket nem kutatják fel, nem különítik el, nem csinálnak semmit. A természet szelekciójára bízták, ki kapja meg a vírust és ki hal bele...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.