2023. november 8., szerda

"A SZABADSÁG MOST AZTÁN VÉGKÉPP NEM JÖN INGYEN" - VALAMIFÉLE BELSŐ MOTORT KELL ELINDÍTANI – MONDTA A MEGBESZÉLJÜKBEN STEFANO BOTTONI, AKI L. SIMON LÁSZLÓ MENESZTÉSÉRŐL IS MEGOSZTOTTA A GONDOLATAIT.

MEGBESZÉLJÜK / KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: BOLGÁR GYÖRGY
2023.11.07.


"L. Simon Lászlónak a fő bűne az volt, hogy gúnyt űzött egy miniszterből. A gúnyos megjegyzése, hogy az egész ellenkampány valóban segítette a World Press Photo kiállítás közönségsikerét, hiszen az utolsó héten már sorok kígyóztak. És ezeket a sorokat még le is fényképezte és be is mutatta büszkén a főigazgató.  Ez egy erős jelzés volt nem csak Dúró Dóra felé, hanem azok felé is, akik a pártban egyre nagyobb ellenszenvvel figyelték ezt az egészet" – mondta a Megbeszéljük... című műsorunkban Stefano Bottoni történész a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatójának menesztéséről. 

Ami szerinte egyfajta rendszabályozás volt. Azt üzeni a többi kádernek, hogy: eddig és ne tovább.

A Fidesz a saját kádereivel ilyet még nem nagyon csinált. Tényleg igaz volt az állítás, hogy senkit nem hagyunk az út szélén. Ha a káder bukott, akkor eltöltött néhány hetet vagy hónapot egyfajta rehabilitációs folyamatban, csendben volt, nem adott interjút, nem nyilatkozott – és egy idő után kaphatott ismét valami pozíciót, elkezdhetett visszakapaszkodni. Nem tudjuk, hogy ez most meddig tart el, vagy teljesen másképp történik majd minden. Azt sem tudjuk persze, hogy L. Simon betartja-e majd a játékszabályokat. Eddig mindenki betartotta – emlékeztetett a történész.

"Magyarország nem Belarusz, van még hová süllyedni és itt elsősorban a fizikai kényszer alkalmazására, a nyílt erőszakra gondolok. Nem biztos, hogy ezen az úton fognak majd végigmenni, de fel kellene készülni erre a forgatókönyvre is" – idézett egy részletet Bottoni minapi interjújából Bolgár György.

"Te jó Isten. Hogy lehet erre felkészülni? – vetette fel Bolgár.

Bottoni szerint úgy, hogy a társadalom azon részei, amelyek nem elégedettek, tudatosítják magukban, hogy ez az állapot nincs rendben, ez nem demokrácia, tehát változtatást követel. Ha ez megtörténik, akkor tudatosabban tudnak fellépni, ha a helyzet rosszabbra fordul. Meg kell érteni, milyen állapotok uralkodtak el. Sokan még mindig azt gondolják, hogy ez a helyzet egyszerű választási matekkal, legózással megoldható.

"Nem oldható meg"

– jelentette ki a történész, hozzátéve: nem csak ő gondolja így, hanem ma már az összes releváns szakember. Az embereknek fel kell tenniük maguknak a kérdést: szeretnék-e, ha öt, tíz, tizenöt év múlva ilyen állapotok lennének. Ha a válasz az, hogy nem, akkor pedig valamit cselekedni kell: a szabadság most aztán végképp nem jön majd ingyen. És nem jön külföldről sem. Valamiféle belső motort kell elindítani – rombolta le az illúziókat Stefano Bottoni.

ITT HALLGATHATÓ MEG


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.