2023. november 8., szerda

PUCCS: ORBÁN CÉLJA, HOGY POLITIKAI KONTROLLT ALAKÍTSON KI AZ EGYETEMEKEN

KLIKKTV / HÍRKLIKK
Műsorvezető: LAMPÉ ÁGNES
2023.11.07.


Az ügy lényege az egyetemi autonómia eltaposása. A kényszeralapítványozás során Orbánék erőből nyomták át az egyetemi szenátuson azt, hogy pártállami vezetőkből, fideszes politikusokból, oligarchákból és csókosokból álló kuratóriumok jöjjenek létre – mondta a Klikk TV Puccs című műsorában Sükösd Miklós szociológus, a Koppenhágai Egyetem Kommunikáció Tanszékének docense.

Mindez Ádám Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docensének ügyével kapcsolatban hangzott el, aki három etikai vizsgálatot kezdeményezett három egyetemi vezetővel szemben, mert szerinte az egyik hallgatója, aki – „egy befolyásos család gyermekeként” – az egyik tantárgyból nem teljesítette a félév során előírt követelményeket. Ennek ellenére „szabálytalan körülmények között” mégis levizsgázhatott. A történet végén Ádám Zoltánt azonnali hatállyal elbocsátották.

Azokat az egyetemeket, amelyek nem állnak be a sorba, a kormány kiéhezteti: csak akkor ad vagyont és pénzt, ha behajtják a fejüket az igába. Olyat, hogy egy tanuló külön szobában, adminisztrátorok társaságában, számára készített feltételekkel vizsgázhasson, lábbal tipor minden egyetemi autonómiát. Az egyetem vezetése leköpi a szabályokat, az összes hallgató és oktató munkáját. Ami a Corvinuson történt az a korrupció melegágya, erkölcsi mocsár, és nem mellesleg üzenet a többi tanárnak – tette hozzá Sükösd.

Hiller István szintén a műsor vendége volt. Szerinte a politikai és a gazdasági területek után 2015-től egyértelműen a szellemi és az intellektuális tér elfoglalása a kormány célja.

Az egyetemek professzorainak és a szenátus tagjainak 1050 milliárd forintot ígértek infrastruktúra-és kutatásfejlesztésre, vendégprofesszorok hívására és bérre. Azt mondták nekik: ha megszavazzátok az alapítványi átalakítást, több mint ezer milliárdot kaptok. Mit tud erre válaszolni az intézetigazgató a neves kollégáinak, hisz ez 40-70 százalékos béremelést jelent. Hogy mondja azt nekik, hogy mégsem kapjátok meg?

Hiller szerint a kormány az egyetemek és a felsőoktatás átalakításával „görögsalátát” hozott létre. Hisz a rendszer úgy alapítványi, hogy az állam finanszírozza – adófizetői pénzből és a központi költségvetésből fizeti azokat az intézményeket, amelyek már nem a magyar állam tulajdonában vannak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.