2019. október 3., csütörtök

A NIAGARA, AMI TÖBB MINT EGY VÍZESÉS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Steve
2019.10.03.


Alighanem a világ leghíresebb vízesése a Niagara, de talán kevesebben tudják, hogy sokkal több annál. Barangoljunk egyet a környékén Steve segítségével, ígérem, érdekes túra lesz!

„Na, erről mindenki hallott. Ez az első dolog, amit meg kell mutatni a Torontóba látogatóknak. Ezt mindenki látni akarja. Torontótól kb. 110 kilométerre van a vízesés.

Kanada legrégibb, első autópályáján kell hajtani, a Queen Elizabeth Way-en, röviden QEW-n (kjuííídábljú). A vízesés a Niagara nevű folyón van, ami az Erie-tavat köti össze a Nagy Tavak utolsójával, az Ontario-tóval.

Persze az itt élők számára a Niagara szó nemcsak a vízesést jelenti, hanem az egész itteni vidéket, a Niagara-régiót. Ontario tartományban itt a legenyhébb a tél. A vidék termékeny, tele van régi településekkel, gyümölcsösökkel és szőlőkkel. Ideális kirándulásra, biciklis túrázásra, lehet borkóstolásra menni.

A kanadai bor

Megérkezésünk idején, 50 évvel ezelőtt az itteni bor még csapnivaló volt. De azóta a szőlőket kicserélték, betelepítették rendes bortermelő fajtákkal, és manapság, bizisten, nagyon jó bort készítenek.

Mivel az időjárás miatt a termelés nem annyira produktív, a bor drágább lenne, mint amit a föld mérsékeltebb tájain szüretelnek, így megengedett, hogy az itteni borokat a termelők keverhetik olcsóbb kaliforniai borral.

Ez 75 százalékig megengedett és ennek dacára még mindig nevezhetik „kanadai” bornak. Persze van tiszta Ontario bor is, a VQA (Vintners Quality Alliance) jelzés mutatja, és az drágább...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.