2019. október 3., csütörtök

FELPÖRÖG A HŐS UTCAI KISAJÁTÍTÁS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2019.10.03.


Már összesen 32 lakás esetében indítottak eljárást a bontásra ítélt épületekben. A lakóknak kínált kártalanítás összege jellemzően csak 4-6 millió forint.

Újabb 28 magántulajdonú lakást sajátítana ki a kőbányai önkormányzat a Hős utca 15. szám alatti, bontásra ítélt társasházakban – tudtuk meg a helyieket segítő Kontúr Közhasznú Egyesülettől. A kisajátítási eljárásokat még augusztusban indították, a tárgyalásokat az elmúlt két hétben folytatták le a Fővárosi Kormányhivatalban, de határozatok még nem születtek. Májusban is indult négy kisajátítás, de az egyesület csak háromról tudott: ezekben az ügyekben már határozatot hozott a kormányhivatal, a három eljárás esetében a lakókat képviselő ügyvéd bírósághoz fordult.

Megírtuk: az egyik ügyben például úgy döntött a kormányhivatal, hogy az önkormányzat 5,5 millió forintos kártalanítás mellett kisajátíthatja az érintett lakó 25 négyzetméteres lakását. A tulajdonos ezt nem fogadta el, most a bíróság döntésére vár. Egy másik eljárásban pedig az egyesület szerint cserelakást kellett volna megállapítania kormányhivatalnak, ám ezt arra hivatkozva nem tették meg, hogy az önkormányzatnak nincs cserelakása – miközben az elmúlt időszakban számos ingatlant újítottak fel és adtak ki. 

A két lakótömbből álló telepen egyébként valamennyi magántulajdonú ingatlanért 4-6 millió forintot kínál a kerületvezetés, és a kormányhivatal által kirendelt, elvileg független értékbecslők is hasonló összegeket állapítottak meg. A tulajdonosok többsége ezt nem hajlandó elfogadni, ennyi pénzből ugyanis legfeljebb valamilyen vidéki, hátrányos helyzetű településen tudnának új ingatlant vásárolni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.