2019. október 3., csütörtök

ORBÁN MENNYIVEL JOBB, MINT TRÓCSÁNYI?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.10.03.


Reményteli döntést hozott az európai testület, amikor Trócsányi Lászlóval szemben összeférhetetlenséget állapított meg. Ez arra utal, hogy durva esetben fellépnek a jogállami normák megsértőivel szemben. A hivatkozás azonban felemás üzenetet hordoz, mert szerencsére találtak egy formai összeférhetetlenséget is, holott Trócsányi jogállammal szemben folytatott miniszteri tevékenysége miatt is el kellett volna kaszálni a biztosi jelölését. Ezt azonban már nem tudtá megtenni. Ez arra utal, hogy az illiberális propaganda szinte megfoghatatlanná, képlékennyé tette a jogállamiság fogalmát.

Erre utalt Deutsch Tamás is, amikor azt mondta, “nem lehet értelmezni azokat a brüsszeli terveket, amelyek alapján jogállamisághoz kötnék az uniós pénzek kifizetését, mert “a jogállamiság normatívan soha nem lett megfogalmazva az Európai Unióban, így annak a rendszerszintű megsértését sem lehet értelmezni”. Ez hazugság, mert az egész csatlakozási eljárás erről szól, az alapokmány leszögezi azokat az értékeket, amelyek alapján a független országok csatlakoztak a közösséghez, de a demagógia szintjén mindezek megkérdőjelezhetők, és az Unió ezeket nem deklarálja elég pontosan.

Mindez felveti a legfontosabb kérdést, hogy Trócsányi a magyar rendszer kivételeként vagy szerves részeként volt alkalmatlan a biztosi posztra. Márpedig a válasz egyértelmű, hogy Trócsányi a rendszer szerves része, összeférhetetlensége és alkalmatlansága a rendszer egészét minősíti. Ezért az a kérdés merül fel, hogy ha Trócsányi alkalmatlan, akkor ugyanennek a rendszernek bármely más tagja miképp lehet alkalmas? Ha Trócsányi László bármilyen szerepe összeférhetetlen, akkor mit mondjunk Orbán Viktorról, aki a rendszert létrehozta, irányítója, és mind közül a legkorruptabb, aki központilag irányítja azokat a lépéseket, amelyek közül csak egy is összeférhetetlen az Európai Unió normáival?

A finn EU-elnökség a klímaváltozás mellett az EU másik legfontosabb problémájára tapintott rá, amikor feladatául a jogállamiság védelmét tűzte ki, és első lépésként az uniós támogatásokat a jogállamiság követelményeihez kötné. Ezek az országok ugyanis erre érzékenyek: a közös normákat tagadják, a jogállamiság felszámolását mint legitim alternatívát mutatják be Európában, de a jogállamok pénze kell nekik. Az elv első lépésként helyes, de második lépésként fel kell vetni azt a kérdést is, hogy akik a jogállamiságot tagadják, felszámolják, azoknak mi helyük van az Európai Unióban? Orbánnak mi köze lehet a demokratikus Európához, azt leszámítva, hogy kifosztja, rombolja és gyalázza a közösséget?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.