2019. október 3., csütörtök

IGNATIEFF : NEM LESZ MINDIG EGYPÁRTRENDSZER MAGYARORSZÁGON

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.10.03.


Orbán rendszere megfertőzi európát, folytatni kell a 7-es cikkely szerinti eljárást az unió igazságügyi biztosjelöltje szerint. Nemzetközi lapszemle.

Egy olyan, úgynevezett eredménytáblára lenne szükség, amely az összes uniós tagállamban pontosan nyilvántartja a jogállami normasértéseket. Ezzel az ötlettel állt elő az igazságügyi biztosi posztra jelölt Didier Reynders – írja a Financial Times, amely Magyarországot és Lengyelországot hozta fel erre egzakt példaként. A belga külügyminiszter hozzátette, emellett minden évben jelentésben összegeznék a jogsértéseket és a monitorozás eredményeit. Meghallgatásán újra nyomatékosította, hogy az autoriter rendszerek megállítására csak a pénzügyi megvonások bizonyulhatnak hatékony eszköznek.

Orbán rendszere fertőz

A lengyel uniós államtitkár rögtön bírálni kezdte a tervet, miszerint pontos kritériumokat kellene szabni, hogy egyáltalán mik jöhetnek jogsértésekként számításba, de azt is vizsgálni kellene, hogy az állítólagos jogsértések veszélyeztetik-e a pénzügyi forrástámogatások átláthatóságát. Nehogy abba a hibába essen az Unió, vélte a tervet bíráló lengyel politikus, hogy a bizottság politikai kritériumok alapján ítélkezik és vonja meg a felzárkóztatási alapokat egy-egy országtól. Didier Reynders a nacionalista és a populista politikától óvta az Uniót, s e helyen megemlítette név szerint Orbánt és illiberális demokráciáját, amely megfertőzi az Unió többi államát. „ Nem vagyok hajlandó kompromisszumra, ha a demokrácia forog kockán” – fogalmazott a biztosjelölt.

Az EUObserver a tegnapi Didier Reynders meghallgatásból egyetlen egy elemet emelt ki: A 7-es cikkely ügyét én tovább akarom vinni, de nemcsak a már adott országokban, hanem bárhol máshol is, ahol a Lengyel- és Magyarországéhoz hasonló jogsértés merül fel. A jelenleg még belga külügyminiszter szerint az Európai Bizottságnak pedig meg kell tennie a következő lépést a körülmények ismeretében.

Várhelyi Olivér a „pitt bull”

Stephan Ozsvath Magyarországot jól ismerő bécsi tudósító szerint mind Ursula von der Leyennek, mind Orbán Viktornak presztízsveszteséget jelent a Trócsányi-fiaskó, de Várhelyi Olivér jelölésével sem javul a helyzet – nyilatkozta a Detschlandfunknak a szakértő, amit a German Radio is közvetített. Kemény tárgyalófélnek ismerték meg, de olyannak is, aki roppant lojális Orbán Viktorhoz. Ha hibázik, a felelősséget általában másra hárítja. Ha egyszerűen kellene jellemeznem, akkor egyenesen pitt bullnak hívnám. Ami pedig bővítési biztosként a jogköreit illeti, szinte előre megjósolható, hogy a nyugat-balkáni bővítéskor elsősorban a magyar érdekekre lesz tekintettel Várhelyi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.