2019. október 3., csütörtök

ÉLETSZÍNVONAL, VÁROSKÉP ÉS SZOCIÁLIS POLITIKA: AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK TÉTJE

MÉRCE
Szerző: MERKER IVÁN
2019.10.02.


Furcsa dolog úgy írni egy választás tétjéről, hogy azon – mivel Londonban élek – nem lesz lehetőségem részt venni. Annál is furcsább, mert ráadásul cikkemben nem fogok az egész országra vonatkozó megállapításokat tenni – remélem, a végére világos lesz, miért.

Az önkormányzati választások hagyományosan kisebb érdeklődést váltanak ki, mint az országos választások. Ez nem csak Magyarországon van így: hasonló tendenciákat figyelhetünk meg szerte a világon. Mintha egy helyi választásnak kisebb tétje lenne, mint egy országosnak.

Ez persze bizonyára így van. Ha Karácsony Gergely lesz a főpolgármester, az nem fogja megakadályozni a Fidesz médiapolitikáját. Ha Pikó András meg is nyeri a választást, attól még másnap ugyanúgy rászállhatnak a rendőrök mindenféle origós álhírek nyomán.

Ugyanakkor az önkormányzatoknak a központi kormányzattal egy lapon említhető a ráhatása a mindennapi életszínvonalunkra (elnézést a hülye kifejezésért). Egy alkalmatlan polgármester, mint amilyen Tarlós István is, súlyos károkat okozhat egy városnak esztétikai, élhetőségi és megfizethetőségi szempontból egyaránt. Az önkormányzatoknak komoly befolyása van (vagy kéne, hogy legyen) a közterületeink állapotára, a lakhatás minőségére és árára, illetve a közlekedésre.

Tarlós István alkalmatlanságát épp ezek mutatják. Hiszen az elmúlt néhány év budapesti fejlesztéseket csak új, a Belváros közlekedését tovább rontó mélygarázsok (extra életfa-giccsel), „felújított”, gagyi metrókocsik és elhúzódó metrófelújítás, az egyre inkább csak autó-centrikus közlekedésfejlesztés (különösen, mint ismeretes, Tarlós István napi útvonala felé), valamint borzalmas új szobrok, Fidesz-közeli „trendi” éttermek és megannyi hasonló borzalom jellemezték. Ja, és mindemellé elszabaduló ingatlan- és albérletárak, valamint némi „áldásos” tömegturizmus, és a lassan szimbolikussá váló fakivágások. Ez egy város, ahol csak a Millenáris Park csilivili, amúgy igen betonozott bővítésére jut pénz és energia, a park régi részének fenntartására már nem.

Persze, Orbán Ráhel baráti köre olyan éttermet nyit, amilyet jól esik neki – de talán nem kellene ehhez olcsó bérleményekkel hozzájárulni.

Nem kell jó képet vágni a város parkjainak tönkretételéhez és pusztításához. Meg kell tenni minden tőlünk telhetőt a lakásválság enyhítésére. Harcolni kell a gyalogos és kerékpárosbarát közlekedésfejlesztésért, valamint a jobb tömegközlekedésért.

A normális városarculatért, a tiszta közterületekért. És egy olyan városért, ahol mindenki otthon érezheti magát, amely érzékenyen áll hozzá szociális kérdésekhez, amely szerint a hajléktalanságra a szociális munkás és a megfelelő lakhatás nyújt megoldást, nem a karhatalom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.