2019. október 3., csütörtök

KIK GAZDAGODTAK ITT ÖTEZERMILLIÁRDDAL? - BESZÉDES A LAKOSSÁGI VAGYON ÖSSZETÉTELÉNEK ÁTRENDEZŐDÉSE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.03.


A lakosság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az idei első félév végére 5,3 ezermilliárd forinttal nagyobb értékű pénzügyi eszközt birtokolt az egy évvel korábbinál. Az első meghökkentően fényes kép kissé kibontva már sokkal árnyékosabb.

A magyar háztartások pénzügyi megtakarítása – számította ki az Azénpénzem.hu a jegybanki adatokból – tíz év alatt több mint kétszeresére nőtt. A növekedés egyetlen év alatt majdnem 5,3 ezermilliárd forintot tett ki. Ez egybevág azzal, hogy az Allianz legutóbb megjelent vagyonosodási jelentése szerint nálunk a globális tendenciával szemben erőteljesen növekedett a pénzeszközállomány. (Ők is, mint az Eurostat, csak az itt előállított hivatalos adatokból dolgozhatnak.)

Érdekes (és egyben meglehetősen leleplező), hogy tíz év alatt miként rendeződött át a lakossági pénzügyi megtakarítások összetétele. A nem mellékesen kétszer nagyobb „tortában” mintegy ötszörösére nőtt az állampapírok részaránya. Itt már érdemes is megállni egy kicsit. Az ezen a piacon történtek is jól mutathatják ugyanis, valójában kiknek a zsebében landolhatnak a plusz milliárdok. Mint megírtuk: akár a szuperállampapír harmadát is vagyonos, VIP ügyfelek vásárolhatták lombardhitelek segítségével, valós megtakarításuk sokszorosáért. Olyan esetekről is tudunk, amikor valaki több banktól is vett fel hitelt, esetenként mindössze 1,5 százalékos kamat mellett (nem feltétlenül magánszemélyként)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.