2021. április 9., péntek

ÁPRILIS VÉGÉN NYITHATNAK A KERTHELYISÉGEK? - PADLÓN A TURIZMUS ÉS A VENDÉGLÁTÁS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.04.09.


A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások padlóra küldték tavaly a turizmust és a vendéglátást. A lezárások még idén is tartanak, a szektor túléléséhez pedig fontos lenne a nyitás. A kamara javaslata segítene, ha a védettséggel rendelkezők korlátozások nélkül használhatnák a szolgáltatásokat. A lakosság megosztott, a kormány mérlegel. Április végére felcsillant a nyitás reménye.


Tavaly közel 60 százalékkal esett vissza a kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások következtében, a vendéglátóipar pedig bevételeinek 32 százalékát veszítette el. A külföldi vendégek 77 százalékkal, a belföldiek 39 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek a szálláshelyeken, amelyek az év jelentős részében nem is fogadhattak vendégeket. A tavaszi és az év végi lezárások idején 90 százalék körüli volt a bevételek elmaradása, a belföldi vendégek pedig mindössze a nyári hónapokban töltöttek annyi vendégéjszakát a szálláshelyeken, mint 2019-ben.

A KSH legfrissebb adatai szerint idén az első két hónapban 90 százalékkal csökkent a szálláshelyek bruttó árbevétele 2020. január-februárhoz képest. Mindez a tavaly november óta tartó lezárások következménye. Márciusra már további esés csak kis mértékben várható, hiszen tavaly éppen márciusban kezdődtek a járvány elleni korlátozások. Ez azonban azt jelenti majd, hogy a két évvel ezelőtti bevételi szint nagyjából 10 százaléka érkezik ebbe a szektorba idén az első negyedévben, és várhatóan még áprilisban is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.