2021. április 9., péntek

MESSZE NINCS VÉGE: MÉG KÉT HÉT LEHET HÁTRA A JÁRVÁNY CSÚCSPONTJÁIG

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.04.09.


Csökkenés után ismét lehet egy kisebb kiugrás a halálos áldozatok már megismert bostoni koronavírus-modellezésében: a tényadatokkal frissítetten, rendszeresen karbantartott prognózis az elmúlt hetekben ugyan mérsékelte a korábbi rémisztő halálozási számait, ám közben fokozatosan kitolta a járvány várható csúcspontjának dátumát, most pedig egy újabb felfelé történő kiugrást sem zár ki a lefelé tartó trendvonalhoz képest. Konkrétan: a legrosszabb szcenárió szerint április 25-e táján még mindig csaknem 300 áldozatot követelhet Magyarországon a koronavírus-járvány.


A Bill Gates által is támogatott amerikai Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) járványmodellező szakembereinek prognózisa jelentősen javult az elmúlt hónapban, aminek az oka – miként a magyarországi helyzet elemzésében rámutatnak – a felgyorsult oltási program pozitív hatása. Elemzésükben ezt egyébként számszerűsítik is: eddig 4100 ember halálát mentette meg az oltakozás. Arra számítanak, hogy július 1-jével 6,3 millió magyar lesz már beoltva. Mondjuk, ez jócskán alatta marad annak, amit Orbán Viktor mai „interjújában” mondott, nevezetesen, hogy már június 1-jéig 7 millió ember lesz beoltva. Az orbáni szám megvalósulásához persze az kell – s ezt ő is elismerte –, hogy az emberek regisztráljanak az oltásra, merthogy vakcinával már lassan Dunát lehet rekeszteni.

Mindenesetre ami az elhunytak számát illeti: míg március elején – ahogy a Hírklikk részletesen megírta – arra számítottak, hogy a járvány csúcspontján (amit akkor még április 3.-ára modelleztek) a helyzet legkedvezőbb alakulása esetén 443, a legkedvezőtlenebb szcenárió szerint 560 ember hunyhat el koronavírus következtében Magyarországon. Most, egy hónappal később, már jóval kevesebb halálos áldozattal számolnak, ugyanakkor csaknem két héttel kitolták a pandémia várható csúcspontját: a modelljük szerint április 16.-án lesz csúcspont, amikor is 298 lehet a napi elhunytak száma. (A hivatalos – mai magyar – adatok szerint az elmúlt egy napban 285 ember hunyt el koronavírus-fertőzéssel összefüggésben.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.