2021. április 9., péntek

AMI AZ ORBÁN-INTERJÚBÓL KIMARADT

444.HU
Szerző: HASZÁN ZOLTÁN
2021.04.09.


...Orbán Viktor például azt mondta, hogy „most, hogy már az idős magyarokat beoltottuk, tehát 90 százalék környékén van a 65 év fölöttiek beoltása, ami azért nyomasztott engem, megmondom őszintén. Én az elejétől fogva bíztam abban, hogy ezt meg tudjuk oldani, ezt a logisztikai feladatot is meg tudjuk oldani”.

A riporter minden bizonnyal nem akarta megakasztani a kormányfőt, hogy ez így nem igaz. Szépen alakul az oltottak száma, de itt a regisztrált idősek 90 százalékáról lehet szó. Múlt szerdai adatok szerint 1,5 millió 65 év feletti regisztrált oltásra. Ez - a KSH adatai szerint - nagyjából a 70 százaléka lehet az összes 65 év felettinek.

A hivatalos magyar kormányzati koronavírus-oldalon - több más fontos információhoz hasonlóan - arról sincs adat, hogy korosztályonként hány embert oltottak be eddig. Lehetne, mert az európai adatszolgáltatásban Magyarország is részt vesz. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ honlapján lévő adatok szerint Magyarországon

- a 80 év felettieknek a 63,8 százalékát
- a 70-79 évesek 72,1 százalékát
- a 60-69 évesek 55,8 százalékát
- az 50-59 évesek 34 százalékát
- a 25-49 évesek 14,5 százalékát oltották be.

Elég sok országról nincs adat. Ahonnan van, ott a 80 felettiek beoltásában arányaiban jobban áll Írország, Izland, Málta, Svédország, Dánia, Finnország, Norvégia, Portugália, Belgium, Luxemburg, Ausztria, Csehország és Olaszország is.

A 70-79 éveseknél csak Izland és Luxemburg előzi meg Magyarországot, Finnország és Málta áll közel hasonlóan. A 60-69 éves korosztályban és a fiatalabbaknál is messze nálunk kapták meg arányaiban a legtöbb oltást.

Vagyis valóban nem állunk rosszul, de ez nem jelenti azt, hogy az összes idős 90 százaléka megkapta már a vakcinának legalább az első adagját, ahogy Orbán állította. De ha a miniszterelnök ezt mondja, akkor ez már végigpörög a rendszeren. Pár órával Orbán után az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályának vezetője is azt közölte, hogy az idősek közel 90 százaléka már részesült védőoltásban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.