2021. július 26., hétfő

A LENGYEL BÍRÓSÁGI VITA MINDEN EDDIGINÉL SÚLYOSABB KONFLIKTUS AZ EU-VAL

TELEX
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2021.07.26.


Brüsszel pénzügyi retorziókhoz nyúl, ha nem tesznek eleget az Európai Bíróság ítéletének. Varsó nem fogadja el, hogy az uniós jog a nemzeti alkotmány felett áll. A vitának az egész EU-ra nézve hatása lehet. Többen már polexitet emlegetnek, de a felmérések szerint ezt nagyon nem akarják a lengyelek.

Lengyelország szembeszegülése az Európai Bírósággal minden eddiginél súlyosabb konfliktust jelent, aminek az egész Európai Unió működése szempontjából is jelentősége lehet. Brüsszel éppen ezért nem engedhet, és most már pénzügyi retorziókkal fenyegetik Varsót. Az Európai Bizottság kedden augusztus 16-ig adott határidőt Lengyelországnak, hogy léptesse életbe az Európai Bíróság múlt csütörtöki határozatát az átalakított lengyel bírósági rendszerről. Jarosław Kaczyńskiék közben az orbáni receptet követve rámennek a független médiára.

A kedden nyilvánosságra hozott EU-s jogállamisági jelentés két országgal, Magyarországgal és Lengyelországgal szemben fogalmazott meg súlyos kifogásokat, és az egyik legfontosabb kifogásolt terület mindkét esetben az igazságügyi rendszer átalakítása. A jogállamisági kifogások Varsó és Budapest ellen egyaránt régóta visszatérő kérdések, de ennek idáig kevés gyakorlati eredménye látszott. Most azonban Brüsszel két területre hivatkozva nem hagyta jóvá a helyreállítási alapból érkező pénzek kifizetését Magyarország számára, Lengyelországtól pedig sürgős lépéseket várnak. Ha ezeknek egy hónapon belül nem tesznek eleget, szintén pénzügyi retorziókra számíthatnak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.