2021. július 26., hétfő

ITT JÁRT PEGASUS

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2021.07.23.


Az eset nem volt egyedi a közép-európai NATO- és EU-tagállamokban. Két évvel ezelőtt a lengyel Igazságügyi Minisztérium 25 millió zlotyt (kb. kétmilliárd forintot) abból az alapból utalt át a Központi Korrupcióellenes Iroda (CBA) számlájára, amit a bűncselekmények áldozatainak megsegítésére tartanak fenn. A cél, aminek semmi köze nem volt az áldozatokhoz: a Pegasus nevű kémprogram megvásárlása. A teljes vételár 33 millió zloty volt. Lett is belőle botrány. Az ügy 2019 augusztusában pattant ki.

A lengyel igazságügy-miniszter már akkor is Zbigniew Ziobro volt. Hogy az olvasó el tudja képzelni: egyszerre Polt Péter, Kövér László és Jurák Kata, ezenkívül egy radikális törpepárt élén a koalíció nélkülözhetetlen részese, aki nélkül Kaczyński pártjának, a PiS-nek nem lenne többsége. Már egyszerű legfőbb ügyész korában kamerák előtt a műtőből vitette el a kardiológiai intézet főigazgatóját „Maga nem fog több embert megölni!” felkiáltással (Pályi András: Pöcegödör és parfőm, ÉS, 2007/39, szeptember 28.), ő harcolta ki – a „veszélyes gender-ideológiára” hivatkozva –, hogy Lengyelország kilépjen az isztambuli egyezményből, némely feltevések szerint tavaly ő volt a fő mozgató az abortusztörvény szigorítása mögött, ami példátlan méretű tömegtüntetésekhez vezetett. Néhány hónappal a minisztériumi átutalás után a miniszter-legfőbb ügyész egy úgynevezett puccsal hatalmába kerítette a CBA-t, ami azóta nem is a PiS, hanem Ziobro ökle. A Gazeta.pl 2019. augusztusi leleplező cikkének végén azt is megemlítik, hogy a Pegasust addig az Egyesült Arab Emírségekben emberi jogi aktivisták, nevezetesen a nagy hírű, tíz év börtönre ítélt Ahmed Manszúr, Mexikóban pedig újságírók ellen használták.

A magyarországi esetekre – a Direkt36 hazai, botrányt kirobbantó cikke szerint – 2018–19-ben került sor. Linket adnak egy Citizen Lab nevű kanadai munkacsoport jelentésére, miszerint egy Turul fedőnevű operátor már 2018 februárjában használta a Pegasust – ez magyar kapcsolatra utalhat –, és hasonló értesülése van a Direkt36 forrásának, egy volt magyar titkosszolgálati tisztnek. A történet 2017 júliusáig vezethető vissza, amikor Netanjáhu akkori izraeli miniszterelnök Budapesten találkozott a Visegrádi Négyek vezetőivel, és megállapodtak egy közös, terrorizmus elleni munkacsoport felállításáról. Egy sajtóértekezleten pedig, Orbán Viktor oldalán Netanjáhu azt a sejtelmes megjegyzést tette, hogy ő a piac működésébe nem szokott beleszólni, kivéve a kiberbiztonságot.

Higgadtan nézve itt olyan politikai-üzleti tranzakció történt, amivel mindkét fél jól járt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.