2021. július 26., hétfő

A PRIDE LEZAJLOTT, DE A KÜZDELEM AZ LMBTQI EMBEREK JOGAIÉRT FOLYTATÓDIK

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2021.07.25.


Múlt szombaton egész Európában nagy figyelem kísérte a 26. Budapest Pride demonstrációját, melyről a Mérce is tudósított. A rendezvényen több mint 30 ezren vettek részt, másfélszer annyian, mint a korábbi évek felvonulásain. Tavaly a járvány miatt el kellett halasztani az eseményt, idén viszont különösen nagy tétje volt a felvonulásnak, hiszen az elmúlt két évben példátlan támadások érték a magyarországi szexuális kisebbségeket.

Ahogy a kormány fokozatosan építi fel saját, öncélú narratíváját az LMBTQI közösséggel szemben, úgy egyre inkább világossá válik, hogy társadalmi összefogásra van szükség, hogy a mozgalom visszavegye a szexuális kisebbségekkel kapcsolatos diskurzus irányának meghatározását a kirekesztő hatalomtól.

A homofób intézkedésekre és diskurzusra az ellenzéknek is érdemi politikai választ kell adnia, ugyanis a szimpla kiállás már nem elég egy olyan rendszerben, ahol a különböző kisebbségek jogait szisztematikusan építi le a regnáló hatalom.

Az utóbbi évek jól ismert fesztiválhangulata idén is érezhető volt a rendezvényen, azonban az eddigi felvonulásokhoz képest szombaton már nem lehetett eltekinteni a politikai klíma fojtogató légkörétől. A zenés kocsik, buborékfújók és szivárványos zászlók között szép számmal akadtak kreatív transzparensek is, melyek a kormány homofób intézkedéseit figurázták ki. Az eredetileg pártpolitikai szempontból semlegesnek indult rendezvény, az utóbbi évek kirekesztő törvénykezése nyomán egyre inkább kormánykritikus jelleget öltött. Ugyanis a szélsőjobb által gyakran hangoztatott állásponttal ellentétben az igazság az, hogy nem a szexuális kisebbségek provokálnak, hanem a hatalom.

Azzal, hogy a kormány összemossa a pedofil bűnelkövetőket az LMBTQI közösséggel, továbbá a melegházasságot és a nem- és névváltást ellehetetlenítő rendelkezéseket hoz, nyíltan semmibe veszi a mindenkit megillető emberi jogokat.

A hatalom homofób retorikája ellenére azonban a Pride idén is megőrizte szabadságát, így a felvonulás nagyrészt kordonok nélkül zajlott, és az ellentüntetők maréknyi csoportosulása sem tudta érdemben megzavarni a rendezvényt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.