2021. július 26., hétfő

A REMEKMŰVEK A RAKTÁRBAN LAKNAK, A SPORTOLÓK NÉZŐK NÉLKÜL MARADNAK, DE TÍZEZREK JÖTTEK KI A NÉGY FAL KÖZÜL

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2021.07.26.


Jó reggelt, ez a napindító hírlevél! Jó kis hőség néz ki mára, 30-35 fokos csúcsokkal, néha némi szél és felhő adhat enyhet. Egész héten ez lesz.


A bántóan sűrű hét végére is jutott két nagy esemény, amiről lankadatlan tudósítottunk.

OLIMPIA

Az első igazi versenynapon rögtön egy maradandó élmény: Szilágyi Áron történelmet írt a harmadik arannyal. Szinte soha nem nézek sportközvetítést, de ezt kár lett volna kihagyni: a végül a grúz ellenfél őrjöngéséig fajuló, nagyon szoros elődöntő mellett gyönyörű kontraszt volt az elegáns, fölényes győzelem a fináléban.

Vasárnap a kardaranyhoz egy párbajtőr ezüstöt tett hozzá Siklósi Gergely, a cselgáncsozó Pupp Réka csak a hosszabbításban maradt alul a bronzcsatában, tizedeken múlt Verrasztó Dávid dobogója, Hosszú Katinka pedig tényleg nincs csúcsformában - írtuk tömör, de olvasmányos napi összefoglalónkban.

Olimpiai oldalunkon lehet követni a híreket, galériákat, elemzéseket, az eseménynaptárt elnézve lesz bőven miről tudósítani. Folyamatosan frissülő napi cikkünkben benne lesz minden, ami fontos. Ma is a vívócsarnokban van esély a legnagyobb magyar sikerre, és mindjárt - úgy értem, hogy perceken belül - megkezdi szereplését a magyar női vízilabdaválogatott is.

PRIDE

A szervezők becslése szerint nagyjából harmincezer ember vonult végig a Madách tértől a Tabánig a 26. Budapest Pride-on szombat délután. A résztvevők nagy száma is mutatja, hogy ez a Pride más volt, mint a többi, ugyanis a kormány tett arról, hogy minél többen érezzék az ügyüknek a melegfelvonulást és az LMBTQ emberek jogait - írtuk helyszíni riportunk elején.

Ács Dániel videóban kérdezgette a résztvevőket, miért megy ki valaki gyerekkel a Pride-ra, és milyen magyar tinédzserként ráébredni arra, hogy homoszexuális vagy. Ezúttal a beszédek is szokatlanul erősre sikeredtek.

A deviáns kisebbség, vagyis a pártucat ellentüntető - a karlendítő kopasz, a veréssel fenyegető bácsi - most is csak attól volt kicsit érdekes, ahogy a közmédia híradója és az MTI kezelte őket.

RAKTÁR

A Kiscelli Múzeum az egyik kedvenc helyem a városban, pláne, mióta ott volt az esküvőm. Pont akkor, öt éve kezdődött - a Fővárosi Képtárral közös - kálváriájuk, ekkortájt kellett ugyanis kipakolniuk a metszettárat a várból az ott zajló nagyszabású kormányzati átrendezés miatt. Ami láncreakciót indított el, és más tényezőkkel együtt oda vezetett, hogy ma Budapest múltjának fontos emlékei, a 20. század képzőművészeti remekművei jórészt a közönségtől elzárva, nem is mindig megfelelő körülmények között várják a szabadulást.

A jó hír, hogy a megoldás lassan körvonalazódni látszik - Horváth Bence riportja, Halász Júlia remek képeivel.

BIDEN, MERKEL, PUTYIN

Amerika megengedte, hogy Németország ossza szét az orosz gázt Európában

- Az új elnök és a leköszönő kancellár első és utolsó közös sajtótájékoztatója után kiderült, hogy kéz a kézben szívatják meg Ukrajnát és hunynak szemet Putyin terjeszkedése felett.

NÉZNI, HALLGATNI

Tíz évvel ezelőtt még egy ultraortodox zsidó közösségben élt, most a világ legnagyobb modellügynökségét vezeti - Nem tökéletes, de nem is érdektelen a Netflix realityje.

Lehallgathat-e Orbán Viktor a málnásban? - Szokásos podcast, én ott tartok benne épp, hogy lehallgatták-e UP-ot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.