2023. március 28., kedd

„A SZÉGYEN MAGA IS BÜNTETÉS” – A RABOK HELYZETÉRŐL BESZÉLGETTÜNK AZ ÁTLÁTSZÓ PODCAST ADÁSÁBAN

ÁTLÁTSZÓ / PODCAST
Szerzők: ÁTLÁTSZÓ
2023.03.28.


Az Átlátszó legfrissebb podcast-adásában Krámer Lilivel, a Magyar Helsinki Bizottság kutatójával, projektkoordinátorával és Illés Lucával, a Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport (FECSKE) egyik tagjával beszélgetett Katus Eszter és Hont András. Ezt követően Kerényi György újságíró, a Szabad Európa munkatársa, aki korábban börtönrádiót szervezett, osztotta meg tapasztalatait. A beszélgetés apropóját a rekordszámú fogvatartott és a börtönök túlzsúfoltsága adta.


Az Átlátszó közadatigényléséből kiderült: ide-oda pakolgatják a fogvatartottakat a magyarországi börtönökben. Csak januárban több mint ezer rabot szállítottak át. A témában jártas Magyar Helsinki Bizottság szerint a probléma nem új, évek óta így próbálják kiegyenlíteni a telítettséget. A feladat azonban egyre nehezebb: az elmúlt 33 évben ugyanis soha ennyien nem ültek még rács mögött, mint most. Mindezt az elfogott embercsempészek magas számával magyarázza a kormány, a férőhely-bővítési program kudarcáról és az alternatív büntetések kihasználatlanságáról viszont nem beszél...

A beszélgetés során többek között elhangzott, hogy a téma még mindig tabu Magyarországon, pedig a rabok visszailleszkedésének egyik alapvető feltétele lenne a róluk/velük való kommunikáció. A többségük ugyanis egy idő után kijön a börtönből, és nem mindegy, hogy milyen fizikai és mentális állapotban teszi ezt.

Az adásban az is téma volt, hogyan éli meg egy család, ha az egyik tagját elítélik, és hogy milyen károkat okoz mind az államnak, mint az egyéneknek a fogvatartás. Szóba kerültek az alternatív büntetési lehetőségek is, amelyekkel alig élnek a magyar büntetés-végrehajtásban.

A négyes beszélgetést követően Kerényi György újságírót Hont András kérdezte a börtönrádió készítése során szerzett tapasztalatairól, arról, hogy mennyiben volna hasznosabb a társadalom egészének, ha folyamatos szigorítás helyett más módszereket is alkalmaznának a büntetőjogban. Viszont az is szóba került, hogy egy más gondolkodásmódra való hirtelen átállás kísérlete milyen veszélyekkel járhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.