2023. március 28., kedd

HÁROM HÓNAPJA VAN A MAGYAR KORMÁNYNAK A PÉNZCSAP MEGNYITÁSÁRA

SZABAD EURÓPA
Szerző: GYÉVAI ZOLTÁN
2023.03.28.


A magyar kormánynak három hónapja maradt arra, hogy hozzáférjen a zárolt uniós pénzekhez, mert a közelgő európai választások után hosszú időre zárójelbe tehetik a témát – vélekedtek lapunknak nyilatkozó EU-források. Orbán Viktor klasszikus magyar szalámitaktikával próbál hozzáférni az uniós húsosfazékhoz.


Több, a Szabad Európának nyilatkozó uniós forrás is úgy véli, hogy a magyar kormánynak mindössze három hónapja maradt arra, hogy az Európai Bizottság és a Tanács meggyőzésével megnyissa a hosszú ideje elzárt uniós pénzcsapokat.

Praktikusan ez azt jelenti, hogy legkésőbb a nyár elejéig meg kellene születniük a kedvező döntéseknek a jogállami feltételességi eljárás és a helyreállítási alapok ügyében. Ellenkező esetben – figyelmeztetnek a dossziéra rálátó illetékesek – fennáll a veszélye, hogy a közelgő (2024 tavaszán esedékes) európai választások miatt a téma hosszú időre lekerül a napirendről. Elsősorban azért, mert a megoldás kulcsát a kezében tartó Ursula von der Leyen bizottsági elnök várhatóan az újraválasztására koncentrál majd. Az esetleges újrázásban viszont döntő szava lehet az Európai Parlamentnek, amelynek többsége tudvalevően legszívesebben egy fityinget sem adna Orbán Viktornak.

A március végi határidő elúszott

Ezzel a kockázattal valószínűleg Budapesten is tisztában vannak, aminek jeleként három elvesztegetett hónap után a kormány felpörgetni látszik a tempót annak érdekében, hogy nyárig le lehessen tisztítani a jelenleg roskadozó tárgyalóasztalt. A kabinet még decemberben március 31-ét jelölte meg saját maga számára célként a feltételek megteremtéséhez annak érdekében, hogy az Európai Bizottság pozitívan értékelhesse a magyar intézkedéseket, és kiengedje a kalodából az országot.

Ehhez valóságos bűvészmutatványt kellene bemutatni. Az EU által a kondicionalitási eljárás keretében zárolt 6,3 milliárd euró kohéziós politikai forrás kiszabadításához huszonegy úgynevezett szupermérföldkövet kell maradéktalanul teljesíteni, amelyek javarészt a korrupció megelőzését és az uniós költségvetési pénzek átlátható elköltését szolgálják. Ez önmagában azonban még nem elég az 5,8 milliárd euró összegű helyreállítási keret első, nyolcszázmillió eurós részletének lehívásához. Utóbbihoz még eleget kell tenni további hat kulcsfontosságú feltételnek (benne négy, az igazságszolgáltatás függetlenségét megerősíteni hivatott reformmal) és 27 további normális mérföldkőnek is.

A tévedés nagyobb kockázata nélkül megállapítható, hogy az Orbán-kormánynak március végéig nem sikerült teljesítenie a tervet, főleg azt, hogy addig sor kerüljön a bizottság igényeit kielégítő igazságszolgáltatási törvénycsomag elfogadására...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.