2023. március 28., kedd

A FIDESZ VÁLASZTÁSA EGYSZERŰ: HATALOM VAGY BÖRTÖN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.03.28.


„Egy kalap alá hozni a pártokat és civileket olyan ostobaság, amit persze Kósa Lajostól megszoktunk” – szögezte le Herényi Károly azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz alelnöke részleteket árult el a választási törvény módosításáról, aminek a célkeresztjében a kampányok és a választási jelölő szervezetek finanszírozásának szabályozása áll. A korábbi MDF-es politikus szerint a módosítás oka az, hogy a Fidesznek két választása van: „vagy hatalomban marad, vagy ha nem, és tisztességes kormány áll majd fel, tisztességes igazságszolgáltatással, akkor a fele társaság napokon belül börtönben találja magát”. Napjainkban ugyanis a Fidesz nem kínál tisztességes, egyenlő esélyt az ellenzéknek és a civileknek.


Bár már lehetett tudni, hogy a jövő évi – egy időben tartandó – helyi önkormányzati és európai uniós parlamenti választások előtt a Fidesz a szokásához híven ismét a saját érdekeinek megfelelően hozzányúl a választási szabályokhoz, a részletekről most Kósa Lajos számolt be a Mandinernek adott nyilatkozatában. Kiderült, hogy az egyéni képviselői indítvány formájában a parlament elé kerülő törvénymódosítás céljaként a kampányok és a választási jelölő szervezetek finanszírozását érintő szabályok szigorítását szabta meg a vezető kormánypárt. A Fidesz alelnöke állítja: a cél az, hogy ha bármilyen egyesület, párt, vagy egyéb szervezet hivatalosan szeretne jelölő szervezetté válni, az feleljen meg a pártokra vonatkozó szabályoknak, s csak magyar természetes személyektől fogadhasson el anyagi vagy egyéb támogatást. Nagyon jól hangzó és elvben még támogatandó gondolatot is elpuffogtatott: „úgy fair, ha lehetőség szerint minden szereplő azonos feltételekkel induljon a választáson”. Mindezt – természetesen – a demagóg propagandacéllal általuk állandó jelzőként alkalmazott kitalációval, a „dollárbaloldallal” indokolta és „elrettentő” példával, a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalommal illusztrálta. Kósa szerint, ha életbe léptetik az új szabályokat, azok betartását, ahogy a pártok esetén, az Állami Számvevőszék ellenőrizheti. (Csak csendben jegyezzük meg, hogy az ÁSZ-t éppen úgy bedarálta a Fidesz, mint a többi, az alkotmányosságon, a választások tisztaságán, a jog érvényre jutásán őrködni hivatott többi szervezetet is.)

Amúgy Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sem fukarkodott a „szép szavakkal”, a legutóbbi Kormányinfón azt ecsetelgette, hogy „itt az ideje annak, hogy a kiskapukat becsukjuk, s segítsük a választások tisztaságát, az egyenlő feltételek teljesülését, gátat vetve a gazdasági és külföldi szereplők befolyásolási kísérleteinek”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.