2023. március 28., kedd

„A FIDESZBEN MOST ÚGY LÁTJÁK, AZ ELLENZÉKNEK MÉG MINDIG VANNAK PÉNZMEGMOZGATÓ KÉPESSÉGEI KÜLFÖLDÖN, ÍGY HÁT EZT A CSAPOT IS EL KELL ZÁRNI”

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2023.03.28.


Ennek semmi köze a fair szabályokhoz, a választás tisztaságához vagy az egyenlő feltételek megteremtéséhez – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója, hogy a civil jelölőszervezetek esetében miért módosít törvényt a Fidesz.


– Úgy fair, ha lehetőség szerint minden szereplő azonos feltételekkel indul a választáson – Kósa Lajos, a kormánypárt alelnöke a Mandinernek nyilatkozva ezzel indokolta, hogy a Fidesz szigorítani készül a kampányok és a jelölőszervezetek finanszírozásáról rendelkező törvényeken. A cél az, hogy a jövő évi önkormányzati választásokon már a civil szervezetekre is ugyanazok a szabályok legyenek érvényesek, mint a pártokra: csak magyar magánszemélyektől fogadhassanak el anyagi vagy egyéb támogatást. Kósa Lajos szerint el kell érni, hogy külföldiek anyagilag ne befolyásolják a voksolás folyamatát, ahogy olyan cégek sem, amelyeknek, bár nem alanyai a választójognak, „jelentős érdekeik fűződhetnek” a választáshoz. A javaslat egyéni képviselői indítvány formájában kerül majd a parlament elé.

A tervezett törvénymódosítást Gulyás Gergely miniszter már beharangozta a múlt heti kormányinfón. – Itt az ideje annak, hogy a kiskapukat becsukjuk, segítsük a választások tisztaságát, az egyenlő feltételek teljesülését, gátat vetve a gazdasági és külföldi szereplők befolyásolási kísérleteinek – mondta a politikus.

Az apropót – ezt Gulyás Gergely és Kósa Lajos is világossá tette – az adja, hogy a tavalyi parlamenti választás előtt a Márki-Zay Péter-féle civil szervezet, a Mindenki Magyarországa Mozgalom milliárdos nagyságrendben kapott támogatást egy amerikai alapítványtól. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, meg kell akadályozni, hogy ilyen „botrány” még egyszer megtörténhessen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.