2023. március 28., kedd

„AZ IS NAGYON MERÉSZ FELTÉTELEZÉS, HOGY AZ EMBERISÉG FELE ÉLETBEN MARADHAT A KÖVETKEZŐ ÉVTIZEDEKBEN”

24.HU
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY
2023.03.27.


A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben. A megoldást tekintve két alapvető szemlélet áll vitában: a mitigáció hívei szerint minden erőnkkel a fenntartható fordulatot, az üvegházgáz-kibocsátás csökkentését, az úgynevezett zöldenergiákra való átállást kell segítenünk, és megállítani a bolygó további felmelegedését, lehetőleg két fok alatt. Az adaptáció hívei szerint ezzel már elkéstünk; bölcsebben tesszük, ha alkalmazkodunk a változáshoz, visszahúzódunk, és felkészülünk a nagy valószínűséggel hamarosan bekövetkező összeomlásra. Szalóczy Zsolt fizikus inkább ez utóbbi csoportba tartozik. Ha igaza van, akkor nem marad más választásunk, mint szembenézni azzal, hogy a jövőnk cseppet sem szívderítő.


Amikor először beszéltünk, Jem Bendell híres Mélyalkalmazkodás című tanulmányára utalt. Bendell azt állítja: igen nagy a valószínűsége, hogy az emberi civilizáció tíz éven belül összeomlik. A kutató 2018-ban tette közzé ezt az írást, meglehetős felzúdulást okozva. Ha jól értem, ön egyetért a felvetéseivel. Még öt évünk van hátra?

Nem tudom, mennyi van hátra. Remélem, hogy azért több. De ha megvizsgáljuk, hogy hol tart a digitális, gazdasági, technológiai fejlődés, akkor exponenciális növekedést látunk, ami szerintem az egyik kulcsfogalom a folyamatok megértéséhez. Az exponenciális fejlődés elvileg arra szolgálna, hogy megoldja a problémákat, de valójában épp azt erősíti, ami a problémákat okozza: a „minél többet, minél nagyobbat és minél gyorsabban” szemléletet. Ha visszatekintünk az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) átfogó jelentéseire, azt láthatjuk, hogy azok mindenféle fejlődés mellett is egyre negatívabb hatásokat jeleznek előre, és egyre közelebbi dátumra.

De még a legfrissebb jelentésben lévő előrejelzéseknél is brutálisabbak a már most zajló események: hőhullámok világszerte, új rekordhőmérsékletek, szárazság, migrációs, háborús, pénzügyi, gazdasági és energiaválságok
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.