2023. március 28., kedd

DEMOKRÁCIA CSÚCS – EZÚTTAL IS MAGYAROK NÉLKÜL

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.03.28.


„Ez a csúcstalálkozó a demokráciáért van, s nem feltétlenül a demokráciák csúcstalálkozója... Az érintettek politikai szándékai alapján döntöttük el, ki kapjon meghívást” – magyarázta Joe Biden elnök különleges tanácsadója, hogy miért nem hívták meg – néhány más demokráciának kikiáltott országgal együtt – Magyarországot az előzetes programokkal már kedden megkezdődő Demokrácia Csúcsra. A rendezvénysorozatot ezúttal négy társrendezővel, öt földrészen szervezte meg az Egyesült Államok. Magyarország – egyedüli uniós tagállamként –, ahogy tavaly, úgy az idén sem kapott meghívást, ám például Bosznia Hercegovina képviselője részt vehet a részben virtuálisan, részben „hibrid” tanácskozás-sorozaton. „A meghívás arra vonatkozik, hogy a résztvevők számoljanak be azokról a lépésekről, amelyekkel elő kívánják mozdítani a demokrácia ügyét határaikon belül és kívül” – hangzott el amerikai részről, s - mint ismert – Orbánt éppen a demokrácia leépítésével vádolják.

Joe Biden nem szokta meghívni Donald Trump barátait. Magyarország sem a háború, sem a migráció, sem a gender ügyében nem ért egyet Biden elnök politikájával. Ezekben a kérdésekben Trump elnök úrral értünk egyet” – ezzel az óvodás szintű kijelentéssel válaszolt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra a virtuális pofonra, amit 2022 után ismét megkapott Orbán Viktor azzal, hogy Magyarország újra lemaradt az előzetes programokkal kedden kezdődő Demokrácia Csúcs meghívottjainak listájáról.

Ezt a tényt már abból is lehetett tudni, hogy múlt szerdán Washingtonban, a külföldi tudósítóknak tartott sajtótájékoztatón Rob Berschinski, Joe Biden elnök különleges tanácsadója, egyben a Demokrácia és Emberi Jogok Nemzetbiztonsági Tanácsának igazgatója arról beszélt, hogy „a meghívás arra vonatkozik, hogy a résztvevők számoljanak be azokról a lépésekről, amelyekkel elő kívánják mozdítani a demokrácia ügyét határaikon belül és kívül”. Hozzáfűzte, tisztában vannak azzal, hogy az egyes kormányok a demokráciát illetően nem egy szinten állnak, vannak, akik csak közelítenek másokhoz, megint mások ellentmondásos lépéseket tesznek. Összességében azonban „ez a csúcstalálkozó a demokráciáért van, s nem feltétlenül a demokráciák csúcstalálkozója”, a meghívásokról pedig a potenciális meghívottak politikai szándékai alapján döntenek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.