2023. március 28., kedd

SZOCTV. MÓDOSÍTÁSRÓL SZOCIÁLIS MUNKÁS SZEMMEL

SZOCOKOS BLOG
Szerző: SzocOkos
2023.03.27.


Sokat gondolkodtam azon, hogy lehetne szemléletesen megjeleníteni, mi a tavaly novemberben elfogadott Szoctv. módosítással a probléma, mi az a szemléletbeli eltérés, ami miatt elég nehezen egyeztethető össze a szociális munka megközelítéseivel és a jelenlegi ellátórendszer működésével.

A hatályos szöveg egyfajta hierarchiát határoz meg a szociális intervenció („gondoskodás”) különböző színterei között. A módosítás mellett szóló érvek kapcsán elhangzott, hogy ebben semmi újdonság nincs, mert ezt már a szociális munka réges-régen alkalmazza. Hát ezt azért lehet egy kicsit árnyalni, pont ezért vessük csak össze azt a szemléletet, amit a szociális munkában használunk és amit a szociális törvény behoz.

A szociális munkában vannak modellek (pl. az ökológiai modellek), melyek hasonlóak, egymásra épülő, rétegződő színterekkel dolgoznak. Ezekben ugyanakkor a szintek nem egymást kizáró, hanem egymást kiegészítő viszonyban vannak, a szociális munkás felmérő, elemző és beavatkozó tevékenysége párhuzamosan zajlik a különböző szinteken és adott személytől, a probléma jellegétől és a környezettől függően egyedi, egyénre szabott segítséget tud adni a szociális munkás. Az ökológiai modell alapvetően integratív jellegű, számos megközelítés együttes alkalmazásával lehetőséget teremt a problémák mögötti komplex összefüggések feltárására és komplex, több szintű beavatkozásra...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.