2022. június 11., szombat

AZ EMLÉKEZET FELELŐSSÉGE A MAGYAR–UKRÁN VISZONYBAN

TELEX
Szerző: UNGVÁRY KRISZTIÁN
2022.06.11.


Andrij Szibiha, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője reagálva Kövér László házelnök azon kijelentésére, amely szerint Zelenszkij elnöknek pszichés problémái vannak, egy tényállítást is tartalmazó kérdést tett fel a házelnöknek:

„Szeretném meghallgatni az említett politikus gondolatait arról is, hogy értékeli azt, amikor a magyar nácik elevenen égettek el több ezer embert Csernyihivben és Korjukivkában – ez a második világháború egyik legborzasztóbb bűne. Minden magyar fasiszta katona »mentálisan egészséges« volt?”

Szibiha kérdése feltehetően a magyar olvasók számára nem könnyen érthető, illetve értelmezhető és nem csak azért, mert a kérdésben több pontatlanság van. „Magyar nácik” alatt Szibiha nyilván a magyar megszálló csapatokat értette, akik tevékenységéről alig tud a magyar közvélemény.

A magyar megszálló csapatok atrocitásai sokáig tabunak számítottak. Az ezzel kapcsolatos szembenézést egyáltalán nem könnyítette meg, hogy a kérdés forrásainak azon részét, amelyhez könnyen hozzá lehet férni, a sztálinista bíróságok koncepciós jellegű ítéletei jelentik. E sorok írója először 1998-ban tárta fel az ezzel kapcsolatos eredeti magyar és német dokumentumokat, amelyekből 2015-ben egy önálló monográfia is napvilágot látott. A magyar megszálló csapatok dokumentumainak jelentős része máig Oroszország katonai irattárában van elzárva a kutatás előtt, így arról, hogy pontosan mi is történt az említett két helységben, nem könnyű forrásokra lelni. Amit biztosan állíthatunk, az a következő.

1. Nincsen adat arra, hogy a magyar megszálló csapatok Korjukivkában és Csernyihivben embereket élve elégettek volna.

2. Bőséggel van adat viszont arra, hogy Korjukivka és Csernyihiv környékén számos helyen ilyen és más bűncselekményeket a magyar megszállók elkövettek...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.