2018. január 25., csütörtök

LAKNER ZOLTÁN: KÍSÉRLETEK VÁSÁRHELYEN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2018.01.25.


Veszélyes emberré vált Márki-Zay Péter, miután úgy döntött, jelölteti magát a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson. Nem kincstári ellenjelölt, bírálja a város egyszemélyi vezetését, a februári polgármester-választást párhuzamba állítja az áprilisi parlamenti választással, számon kéri a kormánypárton az ellenzéki jelöltek országszerte tapasztalható ellehetetlenítését, például azt, hogy kirúgják őket az állásukból.

Merthogy a választási kampány eseménytörténetéhez tartozik Márki-Zay elbocsátása egy multicég csongrádi leányvállalatától. Feleségének egészségügyi cégét is állítólag pont most fogja vizsgálni a tisztiorvosi szolgálat. A térfigyelő kamerák szintén a jelöltség bejelentését követően kerültek ki a házuk környékére.

Márki-Zaynak – a helyi katolikus plébánia világi elnökének – esélye lehet arra, hogy olyan szavazók voksát is megszerezze a Fidesszel szemben, akik baloldali jelöltre sosem voksolnának. Ugyanakkor az indulását minden ellenzéki párt támogatja, a baloldaliak és a Jobbik is.

Lázár János, a város ura azt mondja, a választáson derül ki, mennyire megosztottak a polgárok. Értsd: a felforrósodott hangulat ellenére kijön neki a választási matek. Intenzív kampányt folytat, körbeturnézza szűkebb pátriáját. Felújított rendelő, óvoda, ipari park, városközi vasút terem a lába nyomán.

Az egyik konkurens polgármesterjelöltet meg is győzte Lázár teljesítménye. Hernádi Gyula, az MSZP korábbi városi frakcióvezetője sikertörténetnek tartja a Lázár-korszakot magában foglaló elmúlt húsz évet. Egy kicsit talán a saját sikereinek is örül. 2008-ban ugyanis olyan szervezet kapta meg egy milliárdos fejlesztési forrás szétosztásának jogát, amelyben Hernádi és családtagjai vettek részt. Végzettség és szürkeállomány kell az ilyen munkához, mondta akkor, s nekik ezek megvannak. Most városszerte találgatják, milyen előnye származhat abból, hogy ráindul Márki-Zayra.

Lapunk úgy tudja, Lázárhoz közel álló személyek győzhették meg az indulásról a városban közismert orvost, teniszklub-tulajdonost, aki annyit mondott: egy „idősebb és tapasztalt barátja” inspirálta, hogy vállalja a baloldali indulóként rá váró „kellemetlenségeket”. Például azt, hogy az MSZP helyi szervezete kezdeményezte kizárását a pártból. Hernádi egyébként még azt is visszautasítaná, ha más ellenzéki pártok azzal támogatnák őt, hogy nem indítanak jelöltet. Nem szeretné, „ha ezt a békés, nyugodt várost mély politikai árok osztaná ketté”, és „kísérleti terep” válna belőle az országos politikában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.