2018. december 21., péntek

KIEGYENESEDNEK-E A "KASZÁK ÉS KAPÁK" VAGY NEM?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2018.12.21.


"A NER-ben a sztrájk akadályfutás, majdnem lehetetlen, és mindenképp törvénysértőnek fogják nevezni. A kérdés az, meddig tűrik a szakszervezetek az orbáni trükközéseket, “kiegyenesednek-e a kapák és a kaszák”, ahogy Székely Tamás, a MASZSZ alelnöke ígérte? Január elején mindenesetre egy nagy tüntetést szerveznek."

A szakszervezetek korábban eljuttattak egy petíciót Áder Jánosnak, ha aláírja a rabszolgatörvényt, akkor a szakszervezetek sztrájkolni fognak. Áder a feladatának megfelelően aláírta a törvényt, neki nincs is más lehetősége, mint Orbán parancsainak végrehajtása. Erre szerződött, amikor elfogadta Orbán kezéből a kinevezést.

A MASZSZ az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörüléssel (ÉSZT) és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával már létrehozta a sztrájkelőkészítő bizottságot. A hírek szerint ez mintegy 200 ezer embert érint. De a sztrájktörvény rendkívül bonyolult helyzetet teremt, és különféle szakmai területeket másképp érint. Az is egy fontos kérdés, lehet-e egyáltalán sztrájkolni a NER Magyarországán, mert egyesek szerint ez gyakorlatilag lehetetlen. Ez csupán elvi lehetőség, de a gyakorlatban kivitelezhetetlen.

Az általános szabályok szerint politikai célokért sztrájkolni nem lehet. A sztrájkjog szerint konkrét célokért, valamilyen gazdasági, illetve szociális célok érdekében sztrájkolhatnak a munkavállalók. Az sem kizárt, hogy a rabszolgatörvény elleni sztrájkot politikainak minősítik, mivel egy országgyűlési határozatról van szó egyelőre. Az sem kizárt, hogy a túlórát nem tekintik gazdasági vagy szociális célnak. Az is előírás, hogy a munkavállalóknak meg kell fogalmazniuk követeléseiket és ezt írásban el kell juttatniuk a munkáltatónak. Csakhogy a munkáltató egyelőre nem hozott semmiféle döntést, nincs mit követelni tőle, hiszen a törvény csupán egy elvi lehetőséget jelent...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.