2019. január 31., csütörtök

ORBÁN EGY KÉMET KÜLDÖTT NEW YORKBA FŐKONZULNAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.01.31.


"A New Yorkba kinevezett új főkonzul, Pásztor István vezérőrnagy azonban korábbi magas beosztása ellenére fiatal ember, élete derekán levő professzionális hírszerző, aki hat éven át vezette az Információs Hivatalt. Ő volt a magyar kémfőnök."

Nem szokatlan, hogy a hírszerzés korábbi főnökei vagy munkatársai levezetésképpen diplomáciai pályára lépnek, és nagyköveti beosztást kapnak. De ez inkább egyfajta ajándék a hivatalos szolgálati idő végén. Ezt jelzi, hogy indifferens fővárosba, melynek nincs diplomáciai szempontból különösebb jelentősége (mint például Pozsony).

Akkor váltottak le, amikor a hírszerzés “civil” jellegét megszüntették, és újra a külügy alá rendelték. Szijjártó saját embert nevezett ki a váltás után, hogy a gazdasági hírszerzést erősítse. Annak, hogy egy fiatal volt magyar kémfőnököt neveztek ki New York-i főkonzulnak, támadó stratégiai jelentése és üzenete van. Ennél barátságtalanabb lépés nehezen képzelhető el szövetségesek között, még akkor is, ha a külügyi szolgálatok mindenhol ellátnak bizonyos titkosszolgálati és hírszerzési feladatokat is. Magyarország profi kémet helyezett a New York-i főkonzulátus élére, nyilván nem azzal a szándékkal, hogy egy ereje teljében levő profi hírszerzőt nyugdíjazzon vagy elfektessen az 52. utcában. Hanem azért, hogy a tudását és a tapasztalatát itt hasznosítsa, s a hírszerző tevékenységét ezen a poszton végezze. Ilyen lépést ellenséges országokkal szemben szoktak tenni, a hír hallatán az amerikai titkosszolgálatoknak is megfelelő védelmi lépéseket kell bevezetniük. Pásztor Istvánnak még a fotóját sem lehet a Google letöltés után megosztani “biztonsági okok” miatt, de ezzel nem mindenki eszén tud túljárni, mint az látható. Egy egyszerű Snipping Tool megoldja a problémát.

Ennél azonban lényegesebb kérdés, hogy Orbán mit akar megfigyeltetni New Yorkban, illetve Amerikában. Mert az egészen biztos, hogy Pásztor István vezérőrnagyot elsősorban hírszerzőként küldték ki, és valamilyen megbízással érkezik, amelyhez az ő technikai tudására és hírszerző tapasztalataira van szükség. Kiket akarnak megfigyelni, kikről akarnak információt gyűjteni, kik a magyar 007-s célpontjai? A kérdés annál is érdekesebb, hogy Orbán illiberális állama terjeszkedik és világhódító útra készül a májusi európai parlamenti választások után, miközben Amerikában egy illiberális (és abnormális) elnök van, aki azonban nem tudja áttörni gátlástalansága ellenére sem az alkotmányos kereteket, a fékek és ellensúlyok rendszerét. Az oroszok hiába ültették a Fehér Házba, a köré beépített orosz kémeket a CIA és az FBI – Mueller különleges ügyész segítségével – egyenként “kilőtte” mellőle, valamennyien vádlottak.

Nem mellékes szempont az sem, hogy a NATO és az amerikai külügy nyugtalankodik a NER orosz kapcsolatai miatt. A sajtóban megjelent információk szerint az Orbán-rezsim az orosz titkosszolgálat kontrollja alatt van. Budapest az orosz kémek legfontosabb európai bázisa. Budapesten egyetlen EU vagy NATO-titok nincs biztonságban. Orbán a NATO és az amerikai érdekek ellen dolgozik a kínai kibertechnikai cégek és az orosz érdekek kiszolgálásával. A helyzet súyosságát jelzi, hogy emiatt Pompeo amerikai külügyminiszter hamarosan Budapestre érkezik. Ebben a helyzetben Orbán rendszere profi kémfőnököt telepít New Yorkba, aminek egyértelmű üzenete van. De Pásztor István kinevezése nemcsak egy “üzenet”, hanem mint a hírszerzés volt főnöke, New Yorkban dolgozni kezd, s minden bizonnyal egész Amerikában lesz feladata. Bizonyos tekintetben erősebb lesz a pozíciója, mint a washingtoni magyar nagyköveté. Pásztor István feltételezhetően hálózatot épít majd, és technikai tudását is hasznosítja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.