2018. január 30., kedd

A MANIPULÁCIÓ REJTETT FEGYVEREI

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2018.01.30.


Kis becsapós stratégiák, amelyek arra késztetnek bennünket, hogy igent mondjuk. Miért vagyunk befolyásolhatók? Miért nem sikerül nemet mondanunk? Miért hagyjuk magunkat manipulálni? Christophe Carré A manipulációs titkos fegyverei című könyvében megpróbál válaszolni ezekre a kérdésekre.

A konfliktusok megoldásának specialistája, a hivatásos mediátor szerint mindenki hagyja magát többé-kevésbé befolyásolni, egyszerűen azért, mert emberek vagyunk, nem gépek. Mindenki manipulál mindenkit, az emberi kapcsolatok bonyolultak, mindenki manipulált és manipulálható egyben.

A manipulációnak sokszor nincs negatív hatása és nem egyszer összefügg a barátsággal, a szerelemmel. A békesség kedvéért manipulálunk, hogy kielégítsük a hozzánk közelállókat. Az is lehetséges, hogy a manipuláció azért befolyásolja érzéseinket, hogy megfékezze kritikáinkat.

Vannak egyszerű módjai a védekezésnek. Ha felismerjük a manipulálási szándékot, időben megállíthatjuk azt. Ébernek kell lenni, figyelnünk kell, mi történik, használnunk kell megérzésünket. Két síkon kell cselekedni, először is, össze kell szedni az információkat arra vonatkozóan, hogy a partner hazudik-e és ha igen, milyen célból, milyen szándékkal. Így lehet, ha szükséges, tiszta vizet önteni a pohárba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.