2018. január 14., vasárnap

AZ MNB MEGHÚZTA A VÉSZHARANGOT - MEDDIG MŰKÖDHET A MAGYAR NYUGDÍJRENDSZER?

ZOOM.HU
Szerző: PAPP ZSOLT
2018.01.14.


A magyar nyugdíjrendszer 2035-ig finanszírozható az MNB szerint – vagyis mindössze 17 év maradt a megreformálására, ami egy nyugdíjrendszer esetében igencsak rövid idő.

A magánpénztárak vagyonának 2011-es államosítását védte meg Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank egy közleményben, amelyben mintegy mellékes megjegyzésként elejtették, hogy a „nyugdíjrendszer bevételei immár 2030-as évek közepéig fedezhetik a kiadásokat”. Jelenleg ma a társadalom többsége csak az állami nyugdíjrendszertől remélhet kisebb-nagyobb ellátásokat – emellett kiegészítő járadékra számíthatnak az önkéntes nyugdíjpénztárakból, illetve saját megtakarításikból.

Az állami társadalombiztosítási nyugdíjrendszer az úgynevezett felosztó-kirovó elven működik, vagyis a még aktívakra kirótt járulékbefizetéseket osztja fel az nyugdíjasok között.
A magyar társadalombiztosítás nyugdíjnak nincs tőkefedezeti eleme, így csak a befolyó összegeket tudja nyugdíjként kifizetni.

Ez a rendszer addig fenntartható, míg stabil a demográfiai helyzet. A magyar társadalom azonban – számos más európai államéhoz hasonlóan – elöregedik; az évek előrehaladtával egyre kevesebb adófizető jut az relatíve egyre több nyugdíjasra. A természetes fogyás mellett a további gondot okozhat a kivándorlás is, amelynek hatása hosszú távú, hisz a kivándoroltak gyermekei sok esetben külföldön születnek meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.