2018. január 16., kedd

KLÓNKISGAZDÁK A FIDESZES BUTIKHOTELEN KÍVÜL

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: ZSIDAI PÉTER
2018.01.12.



Eddig feltáratlan tényeket közlünk a rendszerváltozást kísérő időkhöz: a Torgyán József által trónolt történelmi Kisgazdapártot 1992-ben törölték a nyilvántartásból. Ez 25 évvel később befolyásolhatja a butikhotellé alakuló volt Belgrád rakparti székházuk sorsát, amit, az FKGP új elnöke szerint, nem a jogszerű tulajdonostól vettek 2010-ben. Az ÁSZ nem kifogásolta a dupla offshore-os székházeladást, amelynek velejárója volt, hogy a korábbi kisgazdaelnök a vételárból költségkímélés címén 76 milliót forintot kért a párthoz közelálló személyeknek, magának pontosan 13 milliót. A háttérben maradó vevő kiléte ismeretlen, de a luxemburgi offshore cég ügyvezetője a Habony Árpádot átmeneti hitellel segítő Tombor Andrással üzletel, és már Mészáros Lőrinc is feltűnik a háttérben.

A kezdetek kezdete 1991. május 24. Ekkor kapja meg Antall József (MDF) miniszterelnök Boross Péter (MDF) belügyminiszter levelét arról, hogy Torgyán József szerepel a Belügyminisztérium III/III-as állományának nyilvántartásában. Ennek következtében érinteni fogja a beterjesztés előtt álló ügynöktörvény. Torgyánt 1991‑ben a csúcson érte a pofon, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt (FKGP) társelnökéből a párt elnökévé választották áprilisban. November 15-én Torgyán hasítja a pártot és a 44 fős FKGP-frakciót, 33-an támogatják tovább az MDF–FKGP–KDNP-kormányt, 12 képviselő Torgyán vezetésével ellenzékre vált. Antall ellen fordulnak.

1992-ben kritikussá válik Torgyán helyzete pártjában. Júniusban Németh Béla (FKGP) főtitkár értesíti arról, fegyelmi eljárás keretében pártelnöki és párttagsági jogaiból felfüggesztik elkövetett fegyelmi vétségei miatt. Torgyán a döntést megtámadja, azonban nem az FKGP nevében hozott szervezeti határozatot, hanem a felfüggesztésről szóló döntést hozó elnökségi tagokat. A határozat hatályon kívül helyezési pere 1992. júliustól 1995-ig tart. A Fővárosi Bíróság 1993 végén ítélettel utasítja el Torgyán keresetét, ő a fellebbezését aztán visszavonja, így az elutasítás jogerőssé válik.

Ezzel párhuzamosan indul egy nem peres eljárás 1992. júniustól a Németh Béla főtitkár által Torgyán József felfüggesztéséről hozott párthatározat bírósági bejegyzése ügyében. A Fővárosi Bíróság ugyanis Németh bejelentése nyomán 1992. június 18-án végzést hoz, amivel megváltoztatja az FKGP képviselőjének személyét. Ezt azonban jogszerűen nem tehették volna meg. A Legfelsőbb Bíróság 1992. augusztus 11-én, Torgyán fellebbezése nyomán kimondta, hogy törvénysértő volt, amikor Németh Béláék bejelentése alapján az elsőfokú bíróság megváltoztatta az FKGP képviseletére vonatkozó adatot. Az LB ebben az eljárásban tartalmilag nem vizsgálhatta, jogszerűen hozta-e meg a döntést a Kisgazdapárt elnöksége, viszont kétségei merültek fel, ezek feloldását a Fővárosi Bíróságra bízta. Ennek végrehajtásával 1992 óta adós az elsőfokú bíróság. Jogerősen az ügy mai napig nem zárult le: Torgyán elnöki képviseleti jogosultsága érvényben maradt, miképpen az a fegyelmi határozat is, amely elvonta tőle...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.