2018. február 10., szombat

"POLITIKA CSÚCSÁRÓL SZERVEZETT KORRUPCIÓ"

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZOLTAI ÁKOS
2018.02.10.


Dél-amerikai és afrikai országokban találni olyan visszaélésre kifejlesztett hálót, mint ami mára Magyarországon kiépült – véli Jancsics Dávid korrupciókutató, a san diegó-i állami egyetem professzora.

- Az OLAF szerint szervezett csalási mechanizmust építettek ki Orbán Viktor vejének volt cégénél. Ez az igaz maffiaállam?

- Nevezhetjük annak, bár a többi gyakran hallott koncepció, mint például a haveri kapitalizmus, patrónus-kliens rendszer vagy rendszerszintű korrupció szintén megragadják egy-egy fontos elemét annak, amit ma látunk. A Magyar Bálint által bevezetett maffiaállam azért találó, mert a maffia klánokban megfigyelhető családi szerkezet metaforáját használja a rendszer leírására. A csúcson található a teljhatalommal rendelkező keresztapa, őt veszik körbe a családtagok, akik lojalitásukról biztosítják a családfőt.

- Mi volt az a pont, amikor már nem a Nokiás-doboz szintű, tízmilliós ügyekről volt szó, hanem szervezetten eltüntetett százmilliárdokról?

- A Nokiás-doboz mellett szinte a rendszerváltás óta létezett a korrupciónak egy szervezett formája, amikor oligarchák, politikusok foglyul ejtettek önkormányzatot, állami vállalatot és onnan közpénzt szivattyúztak ki. Azonban szerencséjük a politikai váltógazdaság függvényében forgandó volt, nem bírtak korlátlan védettséggel. Egy-egy botrány, cikksorozat, vizsgálat elsodorhatta őket. Ez 2010 óta megváltozott, a mai szereplők érinthetetlenek. Csak akkor eshet bántódásuk, ha kegyvesztetté válnak és a politikai család kitaszítja őket, lásd Simicska Lajos vagy Spéder Zoltán.

- Mennyire korrupt az ország, és melyek a csak nálunk megtalálható sajátosságok?

- A népszerű mérőszámok többsége, mint a Transparency International CPI indexe csak hozzávetőleges képet ad, hiszen lehetetlen egyetlen számba sűríteni a korrupció különböző típusait és elterjedtségét. De az tény: a CPI-index alapján Európa legkorruptabb országai közé tartozunk. Ráadásul a nálunk megfigyelhető rendszerszintű korrupció nagyon nehezen megragadható, hiszen a szereplők bonyolult szerződések és szervezeti, tulajdonosi szerkezetek mögé rejtik az állami döntésekkel előre megtámogatott lopást. Az egész egy vertikális hálózatot alkot és néhány informális kulcsszereplő, ha úgy tetszik, klán vezér kezében fut össze. Ilyen jellegű, a politika csúcsáról szervezett korrupció a nyugati világban példa nélküli. Talán Dél-Európában, Olaszországban vannak, vagy voltak nyomai, de leginkább olyan helyeken találkozhatunk vele, mint Oroszország, Azerbajdzsán vagy egyes dél-amerikai, afrikai országok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.