2018. március 11., vasárnap

FELTŰNŐEN VAGYONOSODIK AZ ÉRDI POLGÁRMESTER, DE NEM HOZZÁFÉRHETŐEK A KORÁBBI VAGYONNYILATKOZATAI

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KIS ZOLTÁN
2018.03.10.


Erdő, lakások, szántóföldek tizenkét tételben, 66 millió forintos pénzintézeti követelés, neobarokk nappali, és legalább 6000 kötetes könyvtár: egyebek között ezek szerepelnek T. Mészáros András érdi polgármester 2017-es vagyonnyilatkozatában. A polgármester vagyonának gyarapodására azonban – akárcsak az összes többi választott önkormányzati képviselő esetében – csak az éppen aktuális vagyonnyilatkozatából következtethetünk, mivel a korábbiakat minden évben visszakapják. Vajon ezzel meg is szűnik a korábbi vagyonnyilatkozat nyilvánossága?

2015-ben, két nappal a vagyonnyilatkozat-tételi határidő lejárta előtt Érd polgármestere az önkormányzat közgyűlésén nagy jelentőségű bejelentést tett, ami így szerepel a polgármestert egyes szám harmadik személyben idéző jegyzőkönyvben:

“A [polgármester a] vagyonnyilatkozatát úgy fogja átadni a bizottság elnökének, hogy azt a honlapon jelentesse meg.” Egy szemtanú szerint a január 29-én tett kijelentés valójában így hangzott el: „Én leszek az első, aki a vagyonnyilatkozatomat a honlapra kitetetem.”
De akkor hol van T. Mészáros vagyonnyilatkozata?

Az egyszeri állampolgár azonban hiába keresi T. Mészáros András (Fidesz-KDNP) vagyonnyilatkozatát a város honlapján vagy az interneten. A legkézenfekvőbb kulcsszavak lehetséges variációival ugyanaz az eredmény: nincs sehol a 2015. január végén beígért vagyonnyilatkozat.

De még csak nyomát sem találni, hogy valaha kitették volna az internetre, pedig a harminc éve politizáló polgármester vagyonnyilatkozata valami visszhangot biztosan keltett volna.

A vagyonnyilatkozati bizottság éves jelentéséből ugyanakkor kiderül, hogy időközönként egy-két ember betekintett T. Mészáros aktuális vagyonnyilatkozatába, annak tartalmát azonban senki nem tette közzé. Akárhogy is, a 2006 óta polgármester T. Mészáros egyetlenegy vagyonnyilatkozatát sem lehet megtalálni az interneten.

Egy önkormányzati képviselő vagy polgármester aktuális vagyonnyilatkozatát viszonylag könnyen meg lehet szerezni, például a KiMitTud adatigénylő felület segítségével. Ennek megfelelően adatigénylést nyújtottunk be az érdi polgármesteri hivatalhoz, és a törvényes határidőn belül meg is kaptuk az adatokat az önkormányzat jegyzőjétől. A vagyonnyilatkozat – az önkormányzat honlapja helyett – itt olvasható...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.