2018. március 24., szombat

HONNAN TUDHATJUK, HOGY KI AZ ESÉLYES ELLENZÉKI JELÖLT?

444.HU
Szerző: Tbg
2018.03.24.


- Az ellenzéki szavazók és pártok hetek óta az esélyes jelöltről diskurálnak.

- Ki mögé álljon be a többi ellenzéki párt, ha az a cél, hogy a Fidesz-KDNP túlhatalmát megtörjék?

- 50-53 egyéni választókerületben érdemes koordinálni a kormánypártok ellen, itt kell kiválasztani az Esélyes Ellenzéki Jelöltet.
-Több oldal is foglalkozik a lehetséges Esélyes Jelölt személyével, ezeket fogjuk most bemutatni - különös tekintettel a taktikaiszavazas.hu-ra.

- Azt viszont tudni kell, hogy az esélyes jelöltek kiválasztása nem a felméréseken, nem ezen oldalak ajánlásain, hanem a pártok által kötött alkukon fog múlni elsősorban.

Sokat tanulunk mostanában Nagy-Britanniától. A kormány a Brexit-népszavazás miatt szeret hivatkozni a britek euroszkepszisére, de az ellenzéknek, illetve a civileknek is van mire mutogatni: a taktikai szavazás intézménye, amely a 2017-es brit parlamenti választáson több millió „okos szavazatot” hozott a konzervatívok ellen, az április 8-ai országgyűlési választásnak is hasznos eszköze lehet.

A Fidesz kétharmados hatalmát ugyanis csak akkor lehet megtörni, ha az ellenzék valamilyen formában összefog, és szavazóit az egyéni körzetekben nemcsak arra biztatja, hogy kedvencükre ikszeljenek, hanem adott esetben arra kéri, hogy átszavazzanak egy másik, esélyesebb ellenzéki jelöltre...

Okosan szavazni persze csak úgy lehet, ha a választópolgárok tisztában vannak az erőviszonyokkal, azaz tudják, hogy egy adott körzetben ki az esélyes jelölt a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben.

Itt válik bonyolulttá a képlet, hiszen az esélyeket csak friss felmérések alapján lehet biztosabban becsülni, a felmérések pedig sokszor eltérnek egymástól, a kommunikációt pedig az ellenzéki pártok sem segítik, általában igyekeznek a saját jelöltjüket erősebbnek beállítani.

Nem véletlen tehát, hogy már van néhány oldal, amely azt állítja magáról, hogy megmondja, ki az az esélyes jelölt az egyes választókerületekben, akik mögé érdemes beállni a többinek. Ezek:

taktikaiszavazas.hu - Sanyó Ádám több felmérést aggregáló meta oldala
kozosorszagmozgalom.hu - A Közös Ország Mozgalom egyéni körzetben végzett friss felmérései. Az adatokból a taktikaiszavazas.hu is dolgozik.

www.v18.eu/eselyes-ellenzeki-jeloltek - A V18 mozgalom az esélyeseket a taktikaiszavazas.hu alapján állította össze

rendszervaltas2018.hu - A Márki-Zay Péter-féle mozgalom szerint esélyes jelöltek

kireszavazzunk.hu - Az Iránytű Intézet felmérései alapján állít erősorrendet

A Republikon Intézet kutatása és esélyesei (pdf)

Cikkünkben mindegyikről lesz szó, de most kifejezetten a Taktikaiszavazas.hu-val (Facebook-oldal) fogunk foglalkozni, mert ez az egyetlen, amelyik nem csak azt határozza meg, hogy ki az esélyes ellenzéki jelölt, hanem ezt átlátható módon teszi: több felmérésből, választási adatból kalkulál részletesen leírt módszertan alapján...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.