2018. október 29., hétfő

ELDUGTÁK ÉS NEM IS KÖZÉRTHETŐ A KÓRHÁZI FERTŐZÉSEKRŐL SZÓLÓ JELENTÉS

CIVILHETES
Szerző: Híres ember
2018.10.29.



A dokumentum feltöltéséről a kormány sem a sajtót, sem a szakmai szervezeteket nem tájékoztatta, így valószínűleg csak nagyon keveseknek tűnhetett fel a jelentés. a dokumentumot eddig minden évben az Országos Epidemiológiai Központ oldalára tették fel, most pedig az ÁNTSZ weboldalára – ahol senki nem is keresné.

A dokumentumot eddig minden évben az Országos Epidemiológiai Központ oldalára tették fel, most pedig az ÁNTSZ weboldalára – ahol senki nem is keresné. - írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért.

A TASZ szerint ráadásul a jelentés továbbra sem közérthető, a laikusok számára szinte semmi nem derül ki belőle. A tisztifőorvos korábban azt nyilatkozta, törekednek arra, hogy a kórházi fertőzésekről szóló jelentéseik és elemzéseik minél közérthetőbbek legyenek a bármelyik érdeklődő állampolgárnak. Asbóth Márton, a TASZ projektvezetője szerint viszont nem látszik ennek eredménye.

"Aki arra keresi a választ, hogy 2017-ben hányan fertőződtek és haltak meg a fertőzések miatt, nem fogja könnyen megtalálni a vonatkozó adatokat. Nem vitatjuk, hogy fontos a szakemberek, a szakmai közvélemény tájékoztatása, de ezt el kell választani a közvélemény számára közzétett adatoktól. Ezeknek egyértelműeknek, a laikusok számára is érthetőknek kellene lenniük" - véli Asbóth. 


A TASZ Emmi-vel szemben indított pere ennek ellenére folytatódik, jelenleg a Kúria döntését várják. A per azért indult, mert az Emmi nem hozta nyilvánosságra a kórházi fertőzések 2015-16-os adatait kórházankénti bontásban. A tavalyi adatokat egyébként szeptember 1-ig kellett volna leközölnie az Emmi-nek, a jelentések közzétételének idejét jogszabály írja elő. (hvg.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.