2018. november 12., hétfő

HAZUGOK HÁLÓJÁBAN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: AVAR JÁNOS
2018.11.09.


...Trump támogatóinak kétharmada hiszi, hogy Obama muszlim, 59 százalék, hogy tényleg nem Amerikában született (vagyis nem lehetett volna elnök). Márpedig az őt egy médiavacsorán nevetségessé tevő és ezért gyűlölt Obama kenyai születésének lankadatlan firtatásával csinálta meg a tévéceleb Trump a politikai karrierjét, hogy aztán elinduljon a republikánus elnökjelöltségért. S még aztán is kitartott téves állítása mellett, hogy Obama prezentálta hawaii születési anyakönyvi kivonatát. Majd már az elnöki kampányban Trump nemes egyszerűséggel ráfogta Hillaryra, hogy ő kezdte volna feszegetni a témát. Amikor e két év előtti kampányban előkerült a videó, amelyen Trump dicsekszik, hogy a hozzá hasonló celeb csak úgy megragadja a nők ágyékát, s ebből persze óriási botrány lett (siettek is az oroszok bedobni újabb adag elorzott demokrata e-mailt, más témára terelni a figyelmet), Trump mentegetőzött meggondolatlan szavaiért. Ma viszont ott tartunk, hogy közölte: a dicsekvő hangja nem is övé volt, valami hamisítás lehetett. Amiért, ugye, korábban még bocsánatot kért! A fake news, a hamis hírek világában már ez a módi. Egyik alkalmazottja a Fehér Házban képes volt, komoly arccal, az alternatív tények jogosultságát emlegetni. S akkor ugye minek számon kérni főnökén a valós tényeket?

Más ez, mint volt a diktatúrák hamis világa, ahol – az ideológia szolgálatában – a szavak gyakran az ellenkezőjét jelentették a megszokottnak: a demokrácia népi volt, a realizmus szocialista, a népuralom a vezér uralma. Ez persze hírkaranténokat követelt, tájékoztatási monopóliumot. A demokratikus vagy valamennyire még ahhoz hasonló körülmények közt ez megvalósíthatatlan, bár mi kétségtelenül közelítünk hozzá. A szavazói többséghez, tehát választási győzelemhez azonban nincs is erre igazán szükség, elegendő a saját tábor hírkaranténját biztosítani. Költő, hazudj, de rajt’ ne fogjanak! – tanácsolta Arany pályatársainak, s e rajtakapástól a politikusok is tartottak. Ma még csak nem is zavarja korunk új hőseit. Elég, ha táborukat óvják a tényektől.

A trükk egyszerű: ők vádolják az igazmondókat, a tényekre hivatkozókat hamisítással; „fake news” – emlegeti Trump szónoklataiban a mérvadó médiát, s már rákaptak erre a hazai kormánykiszolgálók is (goebbelsi eredetiben: Lügen­pres­se). Vezérlő elvük mindenütt ugyanaz: nem a racionális embereket akarják meggyőzni, hanem – ahogyan egyik szellemi vezérük, Ailes fogalmazta már a nyolcvanas évek végén – „az eszelősöket hergelni”. Ez olykor túl jól sikerül, mint a minapi amerikai bombaküldözgető vagy zsinagógában lövöldöző bizonyítja. S persze „fake news”, hogy az elszabadult eszelősökért őket bármi felelősség terhelné...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.