2019. január 2., szerda

CSARNOKONKÉNT 30 MILLIÁRD FORINTBA KERÜLHET A KÉZI-EB

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2019.01.02.


Már körvonalazódnak a 2022-es magyarországi férfi kézilabda-Európa-bajnokság rendezésének sarkalatos költségei: Kocsis Máté elnök egy hónapja a szövetség rendkívüli küldöttgyűlésén tolmácsolta a kormány döntését, miszerint Budapesten egy 20 022 fő befogadására alkalmas gigacsarnok épül, amely Európa legnagyobb kézilabda-stadionja lesz. Amikor nyáron a szövetség elnyerte a férfi-Eb társrendezői jogát, még azt ígérte: a kontinenstorna 10–15 milliárd forint ráfordítást igényelhet. Az infrastrukturális beruházások azonban ennél nagyságrenddel többe fognak kerülni. A 2022-es Eb beruházásait Bardóczy Gábor révén kormánybiztos felügyeli. A nagy kézilabdacsarnok-építési hullám tavasszal indul.

A debreceni Főnix Aréna a tervek szerint XXI. századi infrastruktúrát kap, de az építkezés előtt statikai, gépészeti és a teljes elektromos hálózatot érintő vizsgálat hivatott eldönteni, pontosan mit kell majd felújítani. Az egyik rendezőelv, hogy a megújult csarnok megfeleljen a 2021-től érvényes európai uniós előírásoknak. Például az energiafelhasználás 25 százalékának újrahasznosított energiából kell származnia – ami nyilván emeli a költségeket.

A Veszprém Arénán nincs mit felújítani, nemrég épült, és valóban jól üzemel. Ezért gyakorlatilag lebontják. Azaz bővítik. Jelenleg 5200 férőhelyes, ám az érdeklődés akkora, hogy ennél több nézőt is simán elvinne a legjobb négy közé igyekvő csapat. Ráadásul az európai szövetség szabályai is szigorúak, a kontinenstornát csak nagy befogadóképességű csarnokokban lehet lebonyolítani ami elég egyedi építészeti logisztikát kíván. A legfelső karéjt és a tetőszerkezetet elbontják, és egy következő szintet építenek rá. A ma ismert lelátórészeket ugyancsak lebontják, szélesítik a pályát, és meredekebbek lesznek a lelátók, illetve oldalirányban is bővítik a teret. A VIP-szektort (ahol nemrég Simicska Lajos, újabban Mészáros Lőrinc baráti köre demonstrálja a szakértelmet) eltolják, így nincs akadálya, hogy 8,5 ezer ember drukkolhasson a meccseken...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.