2019. január 31., csütörtök

TISZTESSÉGTELEN JÁTÉK - ÍGY SZÜLETNEK A SOKMILLIÁRDOS NER-VAGYONOK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2019.01.31.


Korszakváltás, szintlépés, generációcsere – jelentős változások zajlanak a magyar milliárdosok körében. Látványos, ahogy a politika felülírja a gazdasági racionalitást és a semmiből emel fel embereket.

A magyar gazdaság kettévált reálszférára és irreálszférára, vagyis a kapitalista piaci verseny mellett megjelent egy államilag finanszírozott különgazdaság, egy minőség- és árverseny nélküli álkapitalizmus – állította még 2016-ban Szakonyi Péter újságíró, aki 18 éve szerkeszti A 100 leggazdagabb című kiadványt. A helyzet azóta csak romlott, minden képzeletet felülmúl a politikának a gazdasági versenyre gyakorolt hatása. Lapunknak most azt mondta, a NER folyamatosan fejlődik, Orbán Viktor például sokat tanult abból, hogy Simicska Lajosnak túl nagy hatalma lett, ezért ma már több kézbe és sokkal több ágazatba, területre koncentrálja a megszerzett vagyont, de a haszonkulcsok is nagyobbak lettek.

Zsiborás Gergő, a magyarországi Forbes Magazin Az 50 leggazdagabb magyar listájának szerkesztője szerint elképesztően látványos, ahogyan NER a járadékvadászat során megszerzett állami pénzeket magánvagyonná konvertálja, és egy esetleges későbbi politikai elszámoltatás esetére elérhetetlenné teszi például azzal, hogy bevezeti a cégeket a tőzsdére.

Új idők járnak tehát. A NER előretörése a gazdagok listáján három-négy éve vált szemmel láthatóvá. Mészáros Lőrinc például 2016-ban még nem vagy alig látszott a gazdagok listáján, aztán 2017-ben a Napi.hu A 100 leggazdagabb című kiadványában már ötödik volt, tavaly pedig második. A Forbesnál 2016-ban a 28., 2017-ben a 8., tavaly pedig az első helyen állt 381 milliárd forintos vagyonnal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.