2019. február 23., szombat

LEVETKŐZÖD AZ EGYIK ORSZÁGOT ÉS FELÖLTÖZÖD A MÁSIKAT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Bandosz
2019.02.23.


Elgondolkodtatok már azon, hogy van-e még olyan ruhadarabotok, amit Magyarországról vittek magatokkal külföldre? Vajon a beilleszkedés része, amikor az ember elkezd úgy öltözködni, mint az az adott országban szokás? Egyáltalán: fel lehet ismerni az öltözködésükről az egyes nemzeteket?

Mitől tartozol oda, ahol élsz? Alighanem a határátkelés egyik alapkérdése ez. Vajon az öltözködésed mennyire határozza meg mindezt? A kérdést a minap Tamás vetette fel, amikor felmerült benne, hogy nincs már olyan ruhája, amit Magyarországról vitt volna magával Los Angelesbe, már mindent ott vásárolt.

Ha hazamegyek abban a ruhában, amiben vagyok, másként nézek-e ki? Vajon elvesztem a gyökereimet azzal, hogy már inkább ide tartozom, mint oda? Az én válaszom nyilván az, hogy nem, de ez egy érdekes kérdés. Kicsit olyan ez, hogy levetkőzöd az egyik országot és felöltözöd vagy felöltöd magadra a másikat” – mondta.

Ezen azért el lehet ám morfondírozni szerintem, különösen, ha az ember eléggé öre… izé, tapasztalt ahhoz, hogy mondjuk a nyolcvanas években gyerekként megélje, mennyire másként öltözködtek a külföldről hazalátogató rokonok.

Fel lehet ismerni ruha alapján az egyes nemzeteket?


Érdekes kérdés, hogy vajon ránézésre, pusztán az öltözködés alapján meg lehet-e tippelni egy adott ember nemzetiségét? A Londonban élő Bandosznak például ez egyfajta hobbija. Azt mondta, az olaszokat, spanyolokat, franciákat, amerikaiakat viszonylag könnyű és még a briteket is ki lehet találni.

A magyaroknál az az érdekes, hogy ugyan nagyon sok kultúra keveredik egymással, de inkább a felszín alatt. Bandosz szerint elég nehéz azt mondani, hogy a magyarok így vagy úgy öltözködnek, mert van, aki mediterrán módon öltözik, a másik úgy, mint egy amerikai, vagy németes tüchtigséggel.

A magyarokra inkább az a jellemző, ahogyan összeválogatják a ruhákat. Londonban például kicsit a slamposság a divat, lazán kell öltözni, a Converse cipő majdnem kötelező kellék… és aztán vannak azok, akik a Nagy-Britanniában már kicsit inkább vicc kategóriának és unalmasnak számító Marks & Spencerből öltözködnek.

A magyarokban Bandosz szerint megvan a néha már kicsit túlzottan „vonalas” öltözködés, azaz akadnak, akik nagyon odafigyelnek arra, hogy egy adott stílusban öltözzenek. Mindez persze korosztályfüggő is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.